fbpx
Сербія представила оновлену САУ Aleksandar

Сербія представила оновлену САУ Aleksandar

Артилерія Балкани Європа Міжнародна виставка САУ САУ Aleksandar Світ Сербія

Сербська промислова компанія Yugoimport SDPR показала оновлену версію 155-мм самохідної артилерійської установки Aleksandar.

Про це повідомляє видання Army Recognition.

Представлена в Белграді на цьогорічному оборонному форумі Partner-2023 артилерійська установка Aleksandar є подальшим розвитком сербської Nora B-52.

Вперше САУ Aleksandar була представлена у 2017 році на шасі російської вантажівки КамАЗ 6560 з колісною базою 8×8. Проте наразі конструкція перенесена на шасі іншого виробника.

Артилерійська частина самохідної гаубиці представлена 155-мм нарізною гарматою, довжина ствола якої складає 52 калібри. Вона здатна застосовувати усю номенклатуру боєприпасів стандарту НАТО, у тому числі далекобійні та кориговані снаряди.

У задній частині гармати розміщений повністю автоматизована система заряджання з боєкомплектом на 12 пострілів. Крім того на борту також розміщено боєкомплект другої черги на додаткові 12 пострілів.

Варто зауважити, що виробником пропонується гаубиця у двох комплектаціях: з казенником об’ємом у 23 (стандарт JBMOU серед країн НАТО) та 25 літрів вільного простору.

Завдяки картузному заряджанню (м’які порохові заряди замість металевих гільз) такий параметр дозволяє вміщати додаткові порохові заряди, що дозволяє збільшити дальність пострілу.

Так, базова версія гармати здатна вести вогонь звичайним снарядом на двістань до 32 км, у той час як покращена версія – на 37 км. Ті ж показники при використанні активно-реактивних снарядів зростають з 41 до 49 кілометрів.

САУ Aleksandar здатна уражати цілі чотирьма снарядами одночасно використовуючи режим стрільби MRSI по кільком різним траекторіям. Максимальна скорострільність САУ становить шість пострілів за хвилину.

На випадок крайньої необхідності у конструкції встановлено тепловізійні оптичні прилади для прицілювання гармати прямим наведенням. Загалом, завдяки високому рівню автоматизації екіпаж артилерійської установки вдалось скоротити до трьох осіб.

Захист машини представлений протикульовим/протиуламковим бронюванням кабіни, моторно-трансмісійного відділення та автомату заряджання. В якості засобів самооборони машина обладнана димовими мортирами та відкритою кулеметною туреллю біля люку командира.

Артилерія Балкани Європа Міжнародна виставка САУ САУ Aleksandar Світ Сербія