fbpx
Штучний інтелект проведе бій зі справжнім винищувачем

Штучний інтелект проведе бій зі справжнім винищувачем

DARPA Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування Світ США

Агентство перспективних оборонних досліджень (DARPA) США у 2024 році проведе випробування безпілотної версії винищувача під управлінням системи штучного інтелекту.

Про це повідомляє видання Flightglobal.

Під час випробувань бойовий літак прийме навчальний повітряний бій з пілотованим винищувачем.

Рішення про проведення таких випробувань військові взяли за підсумками проєкту AlphaDogfight, в якому кілька машинних алгоритмів спершу проводили повітряні бої між собою, а потім програма-переможець прийняла бій з віртуальним винищувачем під керуванням реального пілота.

Нині в США розробляється кілька проєктів, які передбачають створення безпілотних ведених для пілотованих винищувачів і бойових літаків, в яких системи штучного інтелекту будуть асистувати льотчику, дозволяючи йому зосередиться на вирішенні поставлених завдань, а не на пілотуванні.

Ілюстрація з БПЛА Loyal Wingman

Нагадаємо, у серпні 2020 року штучний інтелект переміг людину в віртуальному повітряному бою.

Повідомляється, що підготовка до випробувань штучного інтелекту на реальному винищувачі вже почалася.

За словами міністра оборони США Марка Еспера, під час випробувань у 2024 році штучний інтелект буде обмежений «етичним кодексом» (що саме мається на увазі, міністр не уточнив), а за діями алгоритму буде безперервно спостерігати оператор.

Які саме літаки будуть використані для проведення випробувань, поки невідомо. Під час проєкту AlphaDogfight штучний інтелект керував віртуальними моделями винищувачів F-15C Eagle і F-16 Fighting Falcon.

DARPA Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Випробування Світ США