fbpx
Штурмовики А-10 отримали новітнє високоточне озброєння

Штурмовики А-10 отримали новітнє високоточне озброєння

A-10C Thunderbolt II Авіація Модернізація США Штурмовики

Американські штурмовики А-10 Thunderbolt II отримали нове ракетне та бомбове високоточне озброєння.

Про це повідомляє видання The War Zone.

Командування повітряних сил США (AFCENT) на Близькому Сході сьогодні опублікувало фотографії штурмовиків А-10 зі складу 354 ескадрильї, що 12 жовтня були перекинуті на Близький Сход.

Опубліковані фото дозволяють детально оцінити оновлений пакет озброєння на літаках,  що прибули для реагування на загрози в регіоні.

Зокрема, штурмовик на фото під лівим крилом несе семизарядну пускову установку для 70-мм ракет. За характерною формою можна сказати, що це ракети APKWS II з лазерним наведенням.

Ракети Hydra з комплектом наведення APKWS II надзвичайно точні. Вони підходять для нанесення точкових ударів по бронетехніці та живій силі супротивника.

Поряд з блоком ракет під крилом A-10 розміщений пілон з двома керованими авіаційними бомбами SDB GBU-39/B. Ці боєприпаси вже багато років використовуються тактичною авіацією Сполучених Штатів, однак були інтегровані в А-10 лише нещодавно.

SDB GBU-39/B це 250-фунтові (110 кг) бомби з системою наведення по супутниковому сигналу GPS. Завдяки крилам бомби здатні планувати на відстань понад 70 кілометрів, залежно від висоти пуску та ішвидкості літака.

Під правим крилом A-10 на пілоні був встановлений авіаційний модуль націлювання та наведення лазерного озброєння LITENING.

Праве крило штурмовика A-10 Thunderbolt II з модулем LITENING, листопад 2023 року. Фото: ПС США.

LITENING підвішується на борт літака зовні та надає екіпажу можливість виявляти, ідентифікувати та відстежувати цілі на великих відстанях по інфрачервоному та телевізійному каналу з високою роздільною здатністю.

Окрім оптичної станції модуль оснащений лазерним цілевказівником та лазерним далекоміром завдяки яким може наводити боєприпаси з лазерним наведенням. Саме він забезпечує наведення ракет APKWS II.

Крім того, A-10 вже стандартно озброєнний ракетами класу «повітря-повітря» AIM-9M Sidewinder для самозахисту, а також коригованими бомбами LJDAM з лазерним наведенням.

A-10C Thunderbolt II Авіація Модернізація США Штурмовики