fbpx
Швеція купує навчально-тренувальні літаки Grob G120TP

Швеція купує навчально-тренувальні літаки Grob G120TP

Авіація Європа Навчально-бойові літаки Світ Швеція

Швеція купує літаки основного етапу підготовки льотного складу.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на ЗМІ.

У повідомленні зазначається, що 5 травня 2021 року, Шведське оборонне закупівельне агентство (Försvarets materielverk) повідомило про укладення ним контракту з німецькою авіабудівної компанією Grob Aircraft SE на закупівлю турбогвинтових навчально-тренувальних літаків Grob G120TP.

Ці повітряні машини  будуть застосовуватися у Повітряних силах Швеції для основного етапу підготовки льотного складу, та замінять застарілі реактивні навчально-тренувальні літаки Saab 105, що експлуатуються з 1967 року.

Зазначається, що кількість літаків які будуть придбані не називається, але ЗМІ з посиланням на командувача ПС Швеції генерал-майора Карла-Йохана Едстрем повідомляють, що законтрактовані для початку сім літаків, а також наземні тренажери та обладнання.

Контракт також включає опціон на можливу закупівлю додаткових літаків.

“Очікується, що постачання нових літаків, які в ВПС Швеції отримають позначення Sk 40, буде проведена з травня 2022 з початок 2023 року з тим, щоб почати на них навчання курсантів в Льотної школі (Flygvapnets flygskola) ПС Швеції в Малмо поблизу Лінчепінга вже з літа 2024 року” – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що нова система підготовки повинна базуватися на використанні нових літаків Grob G120TP для етапу основної підготовки, в той час як етап підвищеної підготовки з 2025 року планується здійснювати на двомісних винищувачах Saab JAS-39D Gripen.

JAS 39 Gripen. Фото з відкритих джерел

В минулому році, стало відомо, що Швеція має намір розробити винищувач нового покоління для заміни наявних JAS 39 Gripen. Це стало відомо після оприлюднених планів уряду країни з нарощування військового потенціалу.

Наприкінці 2020 року, такі європейські країни як Італія, Велика Британія та Швеція домовилися створити винищувач нового покоління Tempest.

Меморандум про спільні зусилля підписали міністр оборони Італії Лоренцо Герені, держсекретар з питань оборони Великої Британії Бен Уоллес та міністр оборони Швеції Петер Хултквіст.

Програма в рамках якої створюватиметься перспективний багатофункціональний літак отримала назву FCASC (Future Combat Air System Cooperation). Розробка машини має розпочатися в 2025 році, їй передуватимуть інші міждержавні домовленості.

Авіація Європа Навчально-бойові літаки Світ Швеція