fbpx
Швеція після вступу до НАТО провела перший розвідувальний політ біля кордону РФ 

Швеція після вступу до НАТО провела перший розвідувальний політ біля кордону РФ 

Літак ДРЛВ НАТО ПС Швеції Росія Світ Швеція

Повітряні сили Швеції провели перший розвідувальний політ біля кордону РФ після вступу до складу НАТО.

Про це повідомляє OSINTери з посиланням на сервіс Flightradar24.

Політ відбувався уздовж східного кордону Польщі над Балтійським морем, де останнім часом активізувались польоти бойової авіації РФ.

Треба зазначити, що політ був спрямований на збір розвідувальної інформації про розміщення та діяльність російських військ у регіоні.

До польоту, Повітряні сили Швеції залучили літак дальнього радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW (S100D) та літак радіоелектронної розвідки S102B Gulfstream.

Літаки входять до складу 72-ї та 73-ї ескадрильї спеціального авіаційного підрозділу розвідки з авіабази Малмен.

Треба зазначити, що загалом, це не перші польоти розвідувальної авіації Швеції біля кордону з РФ. Країна проводить регулярну розвідувальну діяльність у балтійському морі з початку холодної війни.

Крім того, країна має й інші засоби радіоелектронної розвідки у регіоні, які до вступу Швеції у НАТО, були націлені на збір розвідувальної діяльності Збройних сил РФ та Європейських країн.

Треба зазначити, що активність російських сил у Балтійському морі також пов’язана з розміщенням протикорабельних та радіолокаційних систем Швеції на острові Готланд.

Готланд — найбільший острів у Балтійському морі, який належить Швеції. Через своє розташування, країна має можливість здійснювати повний контроль морського та повітряного простору у регіоні, що не дуже подобається Росії.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, 7 березня 2024 року, Швеція офіційно стала новим 32-м членом Північноатлантичного Альянсу.

«Швеція — сильна демократична країна з боєздатними збройними силами, яка поділяє наші цінності і бачення світу. Приєднання Швеції до НАТО зробить Сполучені Штати і наших союзників ще безпечнішими. Це найпотужніший оборонний альянс в історії світу, який сьогодні так само важливий для гарантування безпеки наших громадян, як і 75 років тому, коли він був заснований на уламках Другої світової війни», — наголосив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Літак ДРЛВ НАТО ПС Швеції Росія Світ Швеція