fbpx
Швеція замовляє малі артилерійські катери

Швеція замовляє малі артилерійські катери

Patria Артилерія Суднобудування Флот Швеція Швидкісні катери

Шведський уряд погодив контракт на придбання восьми малих артилерійських катерів у компанії Swede Ship Marine.

Новину оприлюднили на офіційному сайті шведського оборонного закупівельного відомства FMV.

У рамках програми переозброєння Amfibiebataljon 2030 закупівельне відомство FMV підписало контракт із компанією Swede Ship Marine AB на будівництво для ВМС Швеції восьми малих бойових катерів зі 120-мм мінометним модулем Patria NEMO.

Контракт також включає навчальні системи та запчастини. Поставка тренувальних систем запланована на 2026-2027 роки, а поставка артилерійських платформ має відбутися у 2027-2028 роках.

Patria Nemo

Patria Nemo – це фінський дистанційно керований 120-мм мінометний комплекс, котрий є адаптованою версією автоматичного міномету AMOS. Бойовий модуль забезпечує можливість ведення прицільного вогню як прямим, так і непрямим наведенням.

Міномет здатен вести вогонь на відстань до 10 км. Мінометний комплекс здатен вести вогонь під час руху, а також почергово виконати до п’яти пострілів за різними траєкторіями для одномоментного ураження однієї цілі.

Артилерійський комплекс виконаний у вигляді модульного контейнеру, котрий можна встановлювати як на морські, так і на наземні платформи.

Імовірно, для встановлення артилерійських систем Patria Nemo обрали 24-метрові катери, котрі компанія Swede Ship Marine раніше будувала у рамках замовлення для військово-морських сил ОАЕ.

За рахунок нових артилерійських катерів військо Швеції планує набути нових вогневих можливостей в рамках проведення потенційних штурмових, протидиверсійних та десантних операцій на морі.

«Дуже приємно, що ми можемо реалізувати абсолютно нову систему, яка дає десантним підрозділам Збройних сил значно більше можливостей для забезпечення вогневої підтримки берегових підрозділів у складі сухопутних і морських сил», — говорить Клаес Вестергрен, керівник закупівельного відомства FMV.

На додаток до можливості ведення вогню непрямою наводкою, бойовий модуль надасть можливість ведення вогню прямим наведенням по цілям неподялік для самозахисту.

«В унікальному архіпелаговому середовищі Швеції з багатьма островами та поганою видимістю можливість ведення вогню прямим наведенням має забезпечити потужне доповнення до боротьби з ворогом», — каже Леннарт Клінгенстієрна, керівник проєкту FMV.

Patria Артилерія Суднобудування Флот Швеція Швидкісні катери