fbpx
Словаччина придбає польські ПЗРК Piorun

Словаччина придбає польські ПЗРК Piorun

Європа Закупівлі ПЗРК Польща ППО та ПРО Світ Словаччина

Словаччина стане замовником переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun польського виробництва.

Деталі майбутньої закупівлі розкриває Defence24.

Словацький уряд схвалив рішення про придбання нових комплексів ППО для посилення власної обороноздатності. Окрім польських ПЗРК Piorun, Братислава придбає ізраїльський ЗРК Barak-MX, ставши її першим користувачем у Європі.

Загальна вартість цієї інвестиції становить 194 мільйонів євро, з яких трохи більше 65 мільйонів піде на закупівлю 36 переносних зенітно-ракетних комплексів виробництва Польщі. До кінця року передбачається проведення  переговорів між сторонами та підписання міжурядових угод.

ПЗРК Piorun

Для придбання засобів протиповітряної оборони Словаччина цього року оголосила міжнародний конкурс. Уряд країни прагнув закупити один ЗРК середнього дальності та від 12 або 36 ПЗРК.

Ці системи мають заміни радянські застарілі ПЗРК «Игла-1» та ЗРК «Куб», а також частково заповнити прогалину після передачі Україні ЗРК С-300ПМУ. Це перший етап модернізації ППО країни.

Військові Словаччини польський ПЗРК Piorun, шведський RBS 70 NG, французький Mistral 3 та південнокорейський Chiron.

Заявляється, що Польща була єдиною, хто запропонував переносний зенітно-ракетний комплекс, яким може керувати один солдат. Інші ПЗРК, що брали участь у конкурсі – трохи важчі та обслуговуються двома солдатами та використовують пускову установку у вигляді триноги з прицільними засобами.

Вартість постачання 36 польських ПЗРК Piorun (мабуть, стартовий комплект із поставкою ракет, можливо, з додатковим обладнанням) оцінюється у 65,9 мільйонів євро, тобто 1,83 млн євро за один комплект.

Для порівняння, 12 шведських RBS 70 NG мали коштувати 39,5 мільйонів євро (3,3 мільйона євро за набір), стільки ж французьких ПЗРК Mirals 3 – 35 мільйонів євро (2,9 млн. євро за комплект), і 12 південнокорейських Chiron вартували 31 мільйон євро.

ПЗРК Piorun

ПЗРК Piorun – глибока модернізація польських комплексів Grom, який виробляє компанія Mesko. У ході модернізації чутливість інфрачервоної головки самонаведення збільшили в чотири рази. Ракета має бойову частину 1,82 кг і може уражати цілі на висоті до 4000 м і дальності до 6500 м.

У Польщі працюють над створенням ПЗРК Piorun нового покоління. Він отримав назву Piorun NG. Зброю розробляють із урахуванням досвіду війни Росії проти України.

Європа Закупівлі ПЗРК Польща ППО та ПРО Світ Словаччина