fbpx
SpinLaunch випробувала центрифугу для запуску космічних об’єктів

SpinLaunch випробувала центрифугу для запуску космічних об’єктів

Космос Ракетобудування Світ США

Компанія SpinLaunch провела успішні випробування центрифуги, яка зможе відправляти на орбіту супутники та інші космічні об’єкти.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням компанію SpinLaunch.

За задумом, за допомогою розробки, буде можливо у майбутньому доставляти об’єкти на орбіту без використання ракетних двигунів.

Компанія SpinLaunch була заснована у 2014 році та з того часу працювала над створенням зменшеної копії кінетичного прискорювача.

Центрифуга з вакуумним ущільненням, обертає снаряд без двигуна зі швидкістю, що у кілька разів перевищує швидкість звуку, перш ніж випустити його, відправити у верхні шари атмосфери й в результаті на орбіту.

Перший випробувальний політ прототипу суборбітального прискорювача відбувся на космодромі в штаті Нью-Мексико.

«Це радикально інший спосіб прискорення снарядів і ракет-носіїв до гіперзвукових швидкостей з використанням наземної системи», – заявив генеральний директор SpinLaunch Джонатан Яні.

Показана на відео установка – прототип у масштабі 1:3. Головним чином її відрізняють розміри – діаметр складає 33 метри, а розміри робочої моделі мають бути значно більшими, близько 100 метрів.

При цьому вона вже на 20% потужності розігнала 3-метровий снаряд та підняла його на кілометри в небо.

Надалі компанія має намір оснастити свої об’єкти ракетним двигуном, щоб вивести їх на орбіту.

«Ідея проєкту досить проста: беремо велетенську центрифугу та розкручуємо в ній спеціальний носій з корисним вантажем. Розкрутивши апарат достатньо, ним буквально пожбурять у стратосферу, де носій увімкне власні двигуни, які й виведуть його на орбіту. Катапульта-центрифуга фактично виконуватиме роль першого ступеня ракети», – йдеться у повідомленні компанії.

Снаряд, що містить у собі корисне навантаження і двоступінчастий прискорювач

При цьому фінальною метою є створення установки, яка зможе доставляти супутники на орбіту без використання ракетних двигунів.

Космос Ракетобудування Світ США