fbpx
Сполучені Штати та Південна Корея створили групу для протидії «ядерній контрабанді» КНДР

Сполучені Штати та Південна Корея створили групу для протидії «ядерній контрабанді» КНДР

Азія Контрабанда Нафта Південна Корея (Республіка Корея) Північна Корея (КНДР) США Ядерна зброя

Сполучені Штати та Південна Корея створили оперативну групу, щоб протидіяти зусиллям Північної Кореї у закупівлі палива для підтримки її ядерної програми.

Про це повідомляє видання NK News.

За заявами Державного департаменту США і Міністерства закордонних справ Республіки Корея, посилена оперативна група буде спрямована на викриття ухилення КНДР від санкцій.

Крім того, група викриватиме залучення приватного сектора і третіх сторін, які допомагають тоталітарному режиму в контрабанді.

«Нафта залишається важливим ресурсом, що сприяє ядерному і ракетному розвитку та військовій готовності Північної Кореї», — заявило Міністерство закордонних справ Республіки Корея, вказуючи на постійні зусилля Пхеньяна, спрямовані на незаконне придбання нафти та обхід міжнародних санкцій.

Санкції ООН обмежили імпорт КНДР до 4 мільйонів барелів сирої нафти та 500 тисяч барелів переробленої нафти на рік з метою стримування ядерної та ракетної програм країни.

Міністерство закордонних справ РК процитувало оцінку в останньому звіті групи експертів ООН. Згідно з ним, Північна Корея, ймовірно, контрабандою ввезла в країну до 1,5 мільйона барелів нафтопродуктів у період з січня до вересня 2023 року, що втричі перевищує річний ліміт імпорту нафтопродуктів.

Також члени новоствореної групи «обговорили шляхи блокування незаконного співробітництва між Росією і Північною Кореєю», додавши, що Сеул і Вашингтон занепокоєні тим, що Росія може постачати нафтопродукти до КНДР.

Запуск нового моніторингового органу відбувається на тлі того, що група експертів ООН, яка здійснює нагляд за виконанням санкцій щодо Північної Кореї, стикається з невизначеним майбутнім і можливістю розформування.

На початку лютого «Мілітарний» повідомляв, що у КНДР відбувся випробувальний пуск нової стратегічної крилатої ракети великої дальності з підводного човна.

Випробувальний пуск нової стратегічної крилатої ракети Pulhwasal-3-31 відбувся вранці 28 січня 2024 року.

Країна планує виділити близько 15,9% загального бюджету на оборону, який насамперед буде спрямований на розвиток ракетних технологій.

Азія Контрабанда Нафта Південна Корея (Республіка Корея) Північна Корея (КНДР) США Ядерна зброя