fbpx
США гальмують передачу Україні РСЗВ MLRS 270 – Politico

США гальмують передачу Україні РСЗВ MLRS 270 – Politico

M270 РСЗВ Війна з Росією Військова допомога РСЗВ США

Сполучені Штати Америки досі не погодилися надати Україні далекобійні реактивні системи залпового вогню MLRS 270.

Про це пише Politico з посиланням на джерела у Адміністрації Байдена та українській владі.

Причина гальмування цього рішення – страх Вашингтона подальшої “ескалації”. Американці бояться, що за допомогою цієї зброї українці вражатимуть цілі безпосередньо на території Росії.

Ще один аргумент США – замість обмеженої кількості РСЗВ можна надіслати значно більше причепних гаубиць M777 та боєприпасів до них.

Така позиція викликає розчарування в української сторони, пише видання. Україна потребує засобів для переваги у боях на Донбасі і MLRS 270 могла б стати такою з огляду на її далекобійні можливості. Зволікання щодо надання Україні таких переваг матиме страшні наслідки, насамперед, для мирного населення України. Інший наслідок – Росія отримує час для проведення фіктивних виборів на окупованих територіях.

Нагадаємо, ще 28 квітня міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що його відомство працює над тим, щоб надати Україні далекобійну зброю.

Це те, на що вони (Україна – ред.) надсилають запит. Вони вірять, що здатність наносити враження на великій відстані буде ключовою.  Ми намагаємося надати їм цю можливість настільки швидко, наскільки можемо“, – сказав тоді міністр оборони США.

І міністр оборони України, і Головнокомандувач ЗСУ, і Президент України неодноразово заявляли, що прагнуть отримати від США реактивні системи залпового вогню MLRS 270 та HIMARS. Обидві системи здатні стріляти ракетами MGM-140 ATACMS. Різні ракети цього комплексу мають дальність враження від 165 до 300 км.

 

M270 РСЗВ Війна з Росією Військова допомога РСЗВ США