fbpx
США оголосили про початок спецоперації у Червоному морі

США оголосили про початок спецоперації у Червоному морі

Азія Африка Бахрейн Велика Британія ВМФ США Іспанія Італія Канада Нідерланди Норвегія Світ США Флот Франція Червоне море

Сполучені Штати оголосили про початок багатонаціональної спеціальної безпекової операції по захисту судноплавства у Червоному морі.

Про це 18 грудня повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.

Операція під назвою «Вартовий процвітання» розгортається для захисту від обстрілів торгових суден хуситами.

За словами Остіна, напади єменських хуситів загрожують вільному судноплавству, ставлять під загрозу моряків та порушують міжнародне право.

Він відзначив, що Червоне море є найважливішим водним шляхом і великим торговим коридором для торгових суден, які прямують зі Сходу до Європи, що полегшує міжнародну торгівлю.

Фото на тему: Хусити

Операція Prosperity Guardian для спільного розв’язання проблем безпеки в південній частині Червоного моря та Аденської затоки, об’єднала переважно союзників по НАТО та інші країни регіону,

Зокрема до міжнародної місії, крім США, долучилися: Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські Острови та Іспанія.

Вона проводитиметься з метою забезпечення свободи судноплавства та зміцнення регіональної безпеки.

Нагадаємо, що за останні тижні торгові судна з різних держав потрапляли під обстріли хуситами з території Ємену. Також хусити оголосили про намір атакувати всі судна у Червоному морі, що прямують до Ізраїлю, незалежно від того, хто ними володіє.

Крім того, атаки ракетами і безпілотниками були спрямовані і на військові кораблі різних країн, що вже патрулюють регіон. Зокрема, були намагання обстріляли кораблі США.

Британський ракетний есмінець HMS Diamond 16 грудня збив, ймовірно, ударний безпілотник, який був націлений на торгове судно у Червоному морі.

11 грудня повідомлялося, що французький фрегат Languedoc збив два безпілотники, які були націлені на корабель під час патрулювання у регіоні.

Азія Африка Бахрейн Велика Британія ВМФ США Іспанія Італія Канада Нідерланди Норвегія Світ США Флот Франція Червоне море