fbpx
США продадуть Косово ПТРК Javelin

США продадуть Косово ПТРК Javelin

Javelin Балкани Європа Закупівлі Косово ПТРК Світ США

Державний департамент США погодив можливий продаж Республіці Косово протитанкових керованих ракет FGM-148F Javelin.

Про це 11 грудня повідомило Управління з питань оборонної співпраці та безпеки Департаменту оборони США.

Рішення передбачає можливість продажу 246 ракет Javelin (включаючи шість ракет “fly-to-buy missiles”) і 24 легких пускових установок (LWCLU) та пов’язаного з ними обладнання за орієнтовну вартість 75 мільйонів доларів.

Продаж включатиме тренажери, імітаційні постріли та супровідні технічні матеріали і запчастини.

Також буде проведено навчання персоналу з технічного обслуговування Javelin та надані інші елементи логістики та підтримки.

Виробництво «Javelin» на підприємстві Lockheed Martin. Квітень 2022. Фото: Reuters

Основними підрядниками з постачання ПТРК Косову буде спільне підприємство Javelin Joint Venture американських оборонних компаній Lockheed Martin та Raytheon.

Javelin

ПТРК Javelin – це переносний протитанковий ракетний комплекс третього покоління виробництва американських підприємств Raytheon та Lockheed Martin. Він належить до систем озброєння з функцією “вистрелив та забув”.

Ракета FGM-148 має теплову систему самонаведення, тому оператору протитанкового комплексу не потрібно супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, вона робить це самостійно.

Комплекс призначений для знищення бронетехніки, а також може уражати повітряні цілі на низькій висоті (гелікоптери та БПЛА).

Оператор ПТРК Javelin ЗС України. Фото: ЗСУ

Ракети у версії FGM-148F почали випускати у травні 2020 року. Вони оснащені вдосконаленою багатоцільовою бойовою частиною, що включає тандемний кумулятивний заряд, розрахований на пробиття нинішньої та перспективної броні бойових машин, зокрема з динамічним захистом, та має фрагментований металевий корпус для підвищення ефективності ураження живої сили та легкої техніки за рахунок утворення осколків.

ПТРК Javelin оснащений полегшеною пусковою LWCLU.

LWCLU – це пульт керування, який є єдиним складовим комплексу Javelin та призначений для багаторазового використання. Він розроблений у 2022 році.

Нова пускова установка LWCLU легша за стандартний варіант майже на два кілограми та має менші розміри.

Javelin Балкани Європа Закупівлі Косово ПТРК Світ США