fbpx
США вперше ввели корабель в експлуатацію поза межами країни

США вперше ввели корабель в експлуатацію поза межами країни

Австралія ВМФ США Світ Суднобудування Тихий океан Флот

Вперше корабель ВМС США було введено в експлуатацію за межами Сполучених Штатів. Церемонія пройшла на Східній базі ВМС Австралії у Сіднеї.

Про це повідомляє Міністерство оборони Австралії.

Корабель прибережної зони класу Independence отримав назву Canberra, перейнявши її у австралійського важкого крейсера, що загинув у бою біля острову Саво у 1942 році.

Це другий корабель флоту Сполучених Штатів, який отримав таку назву. Першим корабелам був важкий крейсер типу Baltimore, що служив з 1943 по 1970 рік і пішов на лом у 1980 році.

На церемонії введення в експлуатацію були присутні високопосадовці з США і Австралії. Серед них були заступник прем’єр-міністра Австралії, командувач ВМС Австралії, начальник військово-морських операцій США, міністр ВМС США та інші.

«Це справді особлива подія для нашого флоту і нашої нації – бути тут, з вами, в Австралії, одному з наших найближчих союзників, щоб відсвяткувати введення в експлуатацію новітнього військового корабля ВМС, який служитиме в усьому Індо-Тихоокеанському регіоні», – сказав Карлос дель Торо, міністр ВМС США.

Судно було побудоване американським відділом австралійської суднобудівної компанії Austal Limited.

Корабель заклали 10 березня 2020 року, судно охрестила міністр закордонних справ Австралії Маріз Пейн у червні 2021 року.

Місцем приписки слугує порт в Сан-Дієго, гаслом судна слугує вираз “Можемо зробити!”.

Canberra є 15 судном в серії прибережних кораблів класу Independence.

Independence

Independence – клас прибережних бойових кораблів, що спроєктовані австралійською компанією Austal за програмою LCS (Littoral Combat Ship).

Перші чотири судна програми LCS є тестовими платформами, які швидко виведені зі складу флоту через велику кількість проблем.

Головне судно класу Independence, яке ввели в експлуатацію у 2010 році, списане 29 липня 2021 року. Друге судно з назвою Coronado прослужило всього 8 років і було списане 14 вересня 2022 року.

Ця ж доля чекає на перші два судна класу Freedom компанії Lockheed Martin. Крім того, деякі судна планують продати.

Судна класу Independence мають довжину у 127,2 метрів, ширину у 30, 4 метрів, осадку у 4,5 метри а повна водотоннажність складає 3104 тонн.

Швидкість у 44 вузли забезпечується двома газовими турбінами General Electric LM2500 або ж двома дизельними двигунами MTU Friedrichshafen 20V.

Дальність хожу не перевищує 4300 морських миль, екіпаж складається з 40 осіб, ще 35 можуть перебувати на чергуванні.

Основним зброєнням слугує 57-мм гармата Mk 110 від BAE Systems, протикорабельні ракети RGM-184A (NSM), ракети AGM-114L Hellfire у вертикальній пусковій установці SUW.

Протиповітряну оборону забезпечують ракети RIM-116.

Австралія ВМФ США Світ Суднобудування Тихий океан Флот