fbpx
США забезпечать українські F-16 запчастинами 

США забезпечать українські F-16 запчастинами 

F-16 Винищувач Війна з Росією Військова допомога Ремонт/обслуговування техніки Світ США Україна Україна-США

Сполучені Штати планують забезпечити запчастинами винищувачі F-16, які будуть передані Україні.

Про це повідомили у Пентагоні.

У відомстві наголосили, що не припинять підтримку після передачі Україні бойових літаків.

Заступник міністра оборони США з питань закупівель та забезпечення Вільям Лаплант, заявив, що Україна потрібні будуть запчастини, щоб забезпечити технічне обслуговування та продовження польотів F-16, і США готові це зробити.

 “Що б всі ми не постачали українцям, треба також надати запасні частини на 90 днів, будь ласка, це базове правило — запчастини на 90 днів”, – сказав він.

За словами представника Пентагону, без запчастин винищувачі F-16 можуть бути виведені з ладу всього за кілька місяців активних польотів і США не допустять цього.

“Ми не допустимо цього. І саме тому, що інші країни надають свої літаки, ми повинні переконатися – якщо вони не нададуть запчастини, ми знайдемо запчастини та надамо їх”, – сказав Лаплант.

В Пентагоні наголосили, що США та партнери, зокрема в межах Контактної групи з питань оборони України, працюють разом, щоб гарантувати, що Україна має те, що їй потрібно, а також здатна забезпечувати себе в довгостроковій перспективі.

Українські льотчики у Сполучених Штатах у жовтні розпочали практичні заняття з льотної підготовки на F-16.

Польоти забезпечує 162-е крило Національної гвардії ПС штату Аризона, яке дислокується на базі Морріс в районі міжнародного аеропорту Тусона. Це єдиний підрозділ ПС США, якому доручено навчати іноземних пілотів на винищувачах F-16. Європейські країни також навчають українських пілотів і технічний персонал для цих літаків.

Раніше цього року Державний департамент США схвалив передачу Україні винищувачів F-16 американського виробництва третіми сторонами. Нідерланди, Данія та Норвегія оголосили про намір надати Україні F-16 зі своїх власних запасів.

Також міністр оборони Бельгії оголосила про можливість передачі Україні бельгійських винищувачів F-16 у 2025 році.

F-16 Винищувач Війна з Росією Військова допомога Ремонт/обслуговування техніки Світ США Україна Україна-США