fbpx
США замовили дев’ять есмінців Arleigh Burke

США замовили дев’ять есмінців Arleigh Burke

General Dynamics Есмінці Есмінці Arleigh Burke Світ Суднобудування США Флот

Військово-морські сили США уклали контракти з компаніями General Dynamics Bath Iron Works та Huntington Ingalls на будівництво дев’яти есмінців класу Arleigh Burke у версії Flight III.есмін

Новину про це опублікували на офіційному сайті Департаменту оборони США.

Американське суднобудівне підприємство Bath Iron Works отримало контракт на будівництво трьох суден у період з 2023 по 2026 рік. Завершення будівництва планується у грудні 2033 року.

Тим часом Huntington Ingalls із цього до 2027 року побудує шість есмінців. Очікується, що виготовлені на цьому підприємстві судна будуть передані флоту до червня 2034 року.

Угода, окрім вже замовлених кораблів, також передбачає можливість розширення контракту на виробництво додаткових есмінців у майбутньому.

Міністерство оборони США не розголошує вартість угоди. Проте у вересні 2019 року командування ВМС зробило запит у Конгресу на 5,4 мільярда доларів у 2020 фінансовому році на будівництво трьох кораблів у версії Flight III. Тобто, за оцінками командування ВМС, середня вартість одного есмінця становить 1,8 млрд доларів.

Arleigh Burke Flight III

Укладений контракт передбачає побудову дев’яти есмінців у конфігурації Flight III, котра включає встановлення удосконалених систем ударного та оборонного озброєння, а також сучасного радіоелектронного обладнання.

Ключовими елементами модернізації є інтеграція наступного покоління радарів протиповітряної та протиракетної оборони AN/SPY-6(V)1 і бойова система Aegis Baseline 10.

Крім цього, ескадрені міноносці цього класу озброєні потужним арсеналом ракет великої дальності. Кораблі оснащені двома пусковими установками вертикального запуску  MK.41 VLS з комірками на 29 ракет та 61 ракету.

До боєкомплекту ракетного комплексу есмінця входять зенітні ракети середнього та великого радіуса SM-2 і SM-3 та надсучасна SM-6, котрі здатні протидіяти сучасним балістичним загрозам, плануючим повітряним цілям на великій дальності, а також, за потреби, використовуватись в якості протикорабельних систем.

Також у боєкомплект входять зенітні ракети малого радіуса RIM-162 ESSM, котрі забезпечують другий ешелон протиповітряної оборони у радіусі до 20 кілометрів. Один транспортно-пусковий контейнер, що займає комірку в пусковій установці MK.41 VLS, вміщує чотири ракети цього типу.

Також пускова установка есмінця несе морську модифікацію крилатих ракет великої дальності BGM-109 Tomahawk. Різні модифікації ракети залежно від бойової частини мають різну дальність польоту, проте їх найбільш далекобійні модифікації можуть уражати цілі на відстані до 2500 кілометрів.

Також есмінець несе озброєння для протидії підводним човнам, що представлене протичовновими ракетами RUM-139 VL-ASROC, які запускаються з установки вертикального пуску. Операційна дальність бойової системи становить 22 кілометри.

Крім цього, корабель також оснащений артилерійським озброєнням, що представлено 127-мм артилерійською установкою Mark 45, двома автоматичними 25-мм гарматами та одним 20-мм шестиствольним бойовим модулем Phalanx CIWS.

Корабель також має у своєму складі авіаносну групу із одного гелікоптера Sikorsky MH-60R.

General Dynamics Есмінці Есмінці Arleigh Burke Світ Суднобудування США Флот