fbpx
Тероборона з БПЛА уразила системи протибезпілотного комплексу “ROSC-1” Росії

Тероборона з БПЛА уразила системи протибезпілотного комплексу “ROSC-1” Росії

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії ППО та ПРО РЛС Тероборона (ТрО) Україна Харківщина

Тероборона з безпілотника уразила системи нового російського радіолокаційно-оптичного комплексу «ROSC-1».

Командування Сил територіальної оборони повідомило, що операцію провели розвідники харківської окремої бригади територіальної оборони.

«Іронія в тому, що наші хлопці забули, для чого росіяни розробляли цей комплекс, тому і відпрацювали по ньому з БПЛА», – розповіли у теробороні.

На оприлюдненому відео українська тероборона скидає з безпілотника гранати, які були перероблені під авіаційні боєприпаси, ймовірно, гранатометні постріли ВОГ-17 калібру 30 мм.

Авіаційні боєприпаси уражають підсистему радіотехнічного моніторингу «РТМ».

Також, ймовірно, уламки від гранат уразили підсистему радіоелектронного керування «РЭУ», яка стоїть неподалік від «РТМ».

Системи протибезпілотного комплексу “ROSC-1” Росії у камері українського безпілотника, який скидає на системи гранати. Серпень 2022. Україна. Кадр з відео Тероборони

Ці підсистеми входять до радіолокаційно-оптичного комплексу забезпечення безпеки «ROSC-1».

Комплекс призначений для забезпечення комплексного контролю за повітряною обстановкою для виявлення та розпізнавання різних типів повітряних об’єктів, у тому числі малорозмірних та малошвидкісних БПЛА.

Російський комплекс “ROSC-1” ("РЛК-МЦ-А"). Росія. Фото: ЗМІ РФ

Виробником заявлено, що комплекс здатен протидіяти:

  • малим БПЛА класу RQ-11B Raven;
  • малим БПЛА класу RQ-7 Shadow;
  • різним модифікаціям комерційних БПЛА, які здатні нести вибухові речовини;
  • квадрокоптери типу DJI Phantom, мультикоптери, БПЛА літакового та вертолітного типу;
  • комерційним БПЛА, що дозволяють потай вести зйомку з висот (тип DJI Mavic, DJI Spark).

«ROSC-1» є станцією, що складається з трьохкоординатного твердотільного радіолокатора Х-діапазону, оптико-електронної системи, пристроїв радіотехнічного моніторингу і радіоелектронного управління. Ще один елемент комплексу – вбудований блок «АЗН-В» («Автоматическое Зависимое Наблюдение-Вещание» – рос.), який необхідний для контролю повітряного простору та супроводу повітряних суден. Електроживлення «анти-БПЛА-системи» забезпечує дизель-генератор.

Пристрій радіотехнічного моніторингу (РТМ) та радіоелектронного управління (РЭУ) системи "ROSC-1" ("РЛК-МЦ-А"). Росія. Фото: ЗМІ РФ

Комплекс «ROSC-1» представлено у 2021 році на Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2021 концерном «Алмаз-Антей».

Але раніше у 2018 році на міжнародному військово-технічному форумі «Армия-2018» цей комплекс був представлений під позначенням «РЛК-МЦ-А».

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії ППО та ПРО РЛС Тероборона (ТрО) Україна Харківщина