fbpx
Три країни Балтії домовилися про спільне застосування РСЗВ HIMARS

Три країни Балтії домовилися про спільне застосування РСЗВ HIMARS

M142 HIMARS Артилерія Балтія Естонія Європа Латвія Литва РСЗВ Світ

Міністри оборони Естонії, Латвії та Литви домовилися про майбутнє спільне використання реактивних систем залпового вогню HIMARS.

За підсумками тристоронньої зустрічі в Ризі 18-19 січня, була підписана відповідна декларація.

Про це повідомили у міністерстві оборони Естонії.

Метою декларації є створення основ для спільного використання цих систем озброєнь як у мирний, так і у воєнний час.

Естонії, Латвії та Литви замовили у США загалом 20 пускових установок високомобільних ракетних артилерійських систем M142 HIMARS, які будуть озброєнні ракетами GMLRS із дальністю до 84 км, а також тактичними балістичними ракетами малої дальності M57 ATACMS.

Ці системи озброєння значно розширять бойові спроможності збройних сил країн Балтії. І дозволять балістичними ракетами уражати цілі на дальності до 300 км.

Враховуючи дальність пуску ракет ATACMS, у зону ураження потрапляють російські Калінінградська та Псковська області, Санкт-Петербург та вся північна частина Білорусі включно з Мінськом.

HIMARS

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – з англійської “високомобільна артилерійська ракетна система”) на шасі 6-коліснох тактичної вантажівки M1140 FMTV.

Пускову установку можна використовувати як реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) з високоточними боєприпасами різної дальності, або  як оперативно-тактичний ракетний комплекс.

Система призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів протиповітряної й вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки.

ATACMS

Американський оперативно-тактичний ракетний комплекс ATACMS (Army Tactical Missile System) призначений для ураження точкових наземних цілей, таких як командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку та склади, розташовані в глибині оборони противника.

M270 та M142 запускають ракету комплексу ATACMS. Фото з відкритих джерел

Для пуску ракети використовують самохідні гусеничні установки M270 та M142 на колісному шасі. Комплекс складається з оперативно-тактичної балістичної ракети MGM-140B з максимальною дальністю пуску близько 300 кілометрів в залежності від модифікації.

M142 HIMARS Артилерія Балтія Естонія Європа Латвія Литва РСЗВ Світ