fbpx
Туреччина почала отримувати перші плаваючі БТР Zaha

Туреччина почала отримувати перші плаваючі БТР Zaha

Азія Бронетехніка БТР Світ Сусіди Туреччина

Турецькі збройні сили почали отримувати перші вітчизняні плаваючі гусеничні бронетранспортери Zaha.

Про це у суботу, 25 березня, повідомив голова Управління оборонної промисловості Ісмаїл Демір.

Нові бронемашини посилять підрозділи турецької морської піхоти.

“Ми розпочали поставки плаваючих бронетранспортерів Zaha, які забезпечать значну перевагу нашим морським піхотинцям у бою. Ми – одна з двох країн у світі, які мають можливості виробляти машини”, – заявив Демір.

Голова Управління оборонної промисловості Туреччини також опублікував у Twitter відео різних етапів випробування нового турецького плаваючого БТР Zaha (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı).

Реалізація програми створення гусеничного плаваючого БТР Zaha почалася в березні 2017 року, коли FNSS та Управління оборонної промисловості Туреччини підписали контракт на проєктування, розробку і виробництво перших 27 машин. 23 з яких будуть у версії для перевезення особового складу, 2 – машинами управління і 2 ремонтно-евакуаційних машини.

Компанія FNSS офіційно представила Zaha у травні 2019 року на стамбульській оборонно-промисловій виставці IDEF-2019.

Кваліфікаційні випробування БТР Zaha розпочалися у другій половині 2021 року і тривали у 2022 році. Тестування проходили як на суші, так і в морі.

Спочатку передбачалося, що постачання нових БТР для морської піхоти Туреччини відбудеться у 2022 році.

Бронекорпус БТР Zaha виконаний з алюмінієво-магнієвого сплаву. Машина має протимінний захист, лобові та бортові проекції, прикриті накладними броньовими елементами. Корпус з додатковими модулями забезпечує захист від бронебійних куль калібром до 14,5 мм.

Ходова частина має шість опорних катків і торсіонну підвіску. У кормі розміщені два водомети, що забезпечують рух на воді.

Бойова вага – 30 тонн, у варіанті бронетранспортера машина вміщає 3 людини екіпажу і 21 десантника. Озброєння – дистанційно керований модуль з 12,7-мм кулеметом і 40-мм автоматичним гранатометом. Zaha має підвищену мобільність і у морі розвиває максимальну швидкість 7 вузлів та 70 км/год при русі на суходолі.

Азія Бронетехніка БТР Світ Сусіди Туреччина