fbpx
У Білорусі розробили боєприпаси для БПЛА

У Білорусі розробили боєприпаси для БПЛА

Авіаційне озброєння Авіація Білорусь БпА (Безпілотні апарати) Європа Сусіди

Протягом ряду років в Республіці Білорусь ведеться робота зі створення вітчизняних ударних безпілотних літальних апаратів.

Про це повідомляє Мілітарний.

Одним з важливих завдань у цьому напрямку діяльності є створення авіаційних засобів ураження для оснащення ударних БЛА.

Так, на білоруському державному підприємстві «Завод точної електромеханіки» успішно вирішена задача по адаптації малогабаритних протитанкових авіаційних бомб ПТАБ-2,5-1 для їх застосування ударним безпілотним авіаційним комплексом УБАК-70, створення якого завершується на заводі ВАТ «558 Авіаційний ремонтний завод».

Унікальні технічні рішення дозволяють застосовувати ПТАБ-2,5-1 після їх вилучення з разових бомбових касет РБК-500-225 ПТАБ-2,5.

Вага авіабомби ПТАБ-2,5-1 – 2,5 кг, довжина – близько 38 см, тип заряду – кумулятивно-осколковий. Підривник донний контактної дії. Діаметр бомби по корпусу бойової частини – 60 мм, а діаметр в зоні кільцевого стабілізатора – 90 мм. Корпус боєприпасу обладнаний пристроєм для підвісу на балочний авіаційний тримач. У конструкції передбачено запобіжний пристрій на детонатор. Висота бойового застосування – 150 – 3000 метрів. ПТАБ-2,5-1 може застосовуватися для ураження живої сили, неброньованої і броньованої техніки.

Також в рамках заходів зі створення малогабаритних авіаційних засобів ураження для озброєння безпілотних літальних апаратів на РПУП «Завод точної електромеханіки» розроблені і виготовлені експериментальні (бойові) зразки модернізованих ПТАБ-2,5 масою 3,2 кг з посиленою осколковою дією – ПТАБ-2,5МБ1 (з осколками організованого дроблення) і ПТАБ-2,5МБ2 (з готовими вражаючими елементами). Також, розробляються легкі осколкові авіабомби на базі гранати РГ-42 – АТ-1 і АТ-2 масою 1 і 2 кг відповідно, оцінюються технічні можливості розробки легкої керованої плануючої авіабомби УПАБ-05 масою до 6 кг.

Створені РПУП «Завод точної електромеханіки» авіаційні боєприпаси, розроблені на основі стандартних бойових частин від реактивних снарядів РСЗВ «Град», мінометних мін, гранат від РПГ, бойових елементів зі складу авіаційних разових бомбових касет та інших подібних виробів. За технічним завданням замовника можуть бути адаптовані під ТТХ і тактику застосування конкретного безпілотника. В першу чергу це відноситься до малогабаритних вільнопадаючих авіаційним бомбам.

Малогабаритну авіабомбу можна застосовувати з різних БЛА як літакового, так і мультіроторного типів.

Найближчим часом планується демонстрація бойових можливостей білоруських ударних БЛА, оснащених зазначеним авіаційним засобом ураження, на полігонах Збройних Сил.

Роботизований комплекс «Вистл» з НАР С-5. Жовтень 2020. Фото: ЗМІ Білорусі

В минулому році, в Білорусі пройшли перші польові випробування роботизованого комплексу «Вистл» з некерованими ракетами С-5. Платформа призначена для ведення ефективного вогню з місця по живій силі противника, броньованим і неброньованих цілях. Комплекс розробленого фахівцями ТОВ «BSVT-New Technologies».

В ході випробувань пройшли перевірку системи управління вогнем і інші бойові можливості безпілотної машини. Бойовий робот був створений в ініціативному порядку та являє собою безпілотну наземну малопомітну бойову машину, яка оснащена поворотною платформою з пакетом з 18 напрямних для некерованих авіаційних ракет С-5 калібром 57 мм.

Авіаційне озброєння Авіація Білорусь БпА (Безпілотні апарати) Європа Сусіди