fbpx
У Болгарії спустили на воду перший вітчизняний корвет

У Болгарії спустили на воду перший вітчизняний корвет

Болгарія ВМС Болгарії Європа Німеччина Суднобудування Флот Чорне море

Перший збудований силами болгарської промисловості та німецької суднобудівної компанії корвет спустили на воду.

Про це повідомляє компанія MTG Dolphin Shipyard.

4 серпня у Варні болгарське суднобудівне підприємство MTG Dolphin Shipyard PLC спустило на воду перший із двох нових корветів для ВМС Болгарії.

До виробництва крім болгарських підрядників залучили німецьку суднобудівну компанію NVL Group.

Корвет отримав назву Hrabri (“Хоробрий”), він перейняв назву у торпедного катера, що раніше служив болгарському флоту. Другий корвет серії отримав назву Smeli (“Сміливий”).

Контракт на будівництво суден підписали 12 листопада 2020 року, його вартість оцінюють у 420 мільйонів євро без урахування озброєння і боєприпасів.

Різка сталі для першого корвету відбулася 3 грудня 2021 року на верфі MTG Dolphin у Варні. Сталь для другого судна нарізали приблизно через рік, 14 грудня 2022 року.

Закладка корвету Hrabri відбулася 17 червня 2022 року, а майже через рік, 22 червня 2023 року, відбулася закладка кіля судна Smeli.

Поставка першого судна запланована на третій квартал 2025 року, а другого – на 2026 рік.

Судна розробляли на основі проєкту MMPV 90 (OPV-90) від німецької компанії NVL Group, який раніше був розроблений на базі меншого судна OPV-80. На сьогодні судна цих проєктів служать у флотах Австралії та Брунею.

Нові кораблі призначені для виконання завдань в рамках міжнародних союзницьких місій НАТО і ЄС. Вони дозволять болгарським ВМС, які потребують модернізації, протидіяти загрозам з повітря і суші, а також надводним і підводним загрозам.

Судно має 90 метрів довжини й 13,5 метра  ширини. Планується, що судна будуть озброєні 76-мм гарматами OTO SR та 35-мм системами ближнього бою Rheinmetall Oerlikon Millenium.

Протиповітряну оборону будуть забезпечувати вертикальні пускові установки MBDA VL MICA та класичні SAAB RBS15 Mk3 SSM.

Протичовнова оборона складатиметься із двох 324-мм торпедних апаратів.

Болгарія ВМС Болгарії Європа Німеччина Суднобудування Флот Чорне море