fbpx
У Чехії створять центр підготовки пілотів F-35 

У Чехії створять центр підготовки пілотів F-35 

F-35 Lockheed Martin Авіація Винищувач Європа Навчання Світ Чехія

У Чехії буде створено один із двох сертифікованих центрів підготовки пілотів бойових літаків F-35 в Європі.

Про це повідомляє чеське видання e15.

Це стало можливим після того, як Чехії вирішила закупити 24 таких винищувачів для повітряних сил країни.

Домовленості з американцями передбачають промислову співпрацю з чеськими компаніями.

В рамках співробітництва, чеська державна компанія LOM Praha та її дочірня компанія VR Group завершують укладання угоди з американською корпорацією Lockheed Martin.

Симулятор F-35, фото - Lockheed Martin

Угода полягає в передачі технологій і методик підготовки пілотів, включаючи поставку тренажерів F-35. Це дозволить чеській компанії навчати не лише десятки пілотів ПС Чехії, а й сотні льотчиків з інших європейських країн.

Таким чином, підготовка пілотів може давати значні фінансові надходження для LOM.

Очікується, що відповідна угода між LOM і Lockheed має бути підписана на початку наступного року. Зараз уточнюються деталі та остаточна вартість контракту. Розвиток співпраці є результатом рамкового меморандуму, який обидві сторони підписали під час Днів НАТО у вересні цього року.

Чеська сторона також вже веде неофіційні попередні перемовини з європейськими користувачами F-35 щодо навчання їхніх льотчиків у майбутньому.

Щодо стосується підготовки чеських льотчиків на F-35А, то вона відбуватиметься у три етапи. Базова підготовка проходитиме у Чехії на навчально-тренувальних літаках L-39NG. Після того, чеські пілоти відправляться до США, де вони будуть тренуватися вже на винищувачах F-35А. Якщо міноборони Чехії погодиться, то заключна третя фаза підготовки відбуватиметься на авіабазі в чеському місті Čáslav.

Літак L-39NG Albatross компанії Aero Vodochody. Фото з відкритих джерел

LOM і VR Group є двома з одинадцяти чеських компаній, які братимуть участь у промисловій співпраці з Lockheed Martin. Ще однією компаній, яка, як очікується, підпише контракт до кінця року є PBS Velka Bites.

Винищувач F-35. Фото з відкритих джерел

Промислова кооперація є частиною програми закупівлі Чехією 24 F-35А, створення відповідної інфраструктури, замовлення авіаційного озброєння та матеріально технічної бази, вартістю 6.47 мільярдів доларів.

F-35 Lockheed Martin Авіація Винищувач Європа Навчання Світ Чехія