fbpx
Керченська криза: 11 жовтня розпочнеться суд щодо захоплення кораблів

Керченська криза: 11 жовтня розпочнеться суд щодо захоплення кораблів

Керченська криза Нідерланди Росія Суд Україна Флот

У Гаазі 11 жовтня Арбітражний трибунал розпочне слухання щодо юрисдикції у справі України проти Росії стосовно незаконного захоплення українських кораблів і моряків у Керченській протоці.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу.

Міністр закордонних справ України впевнений, що Росія буде притягнута до відповідальності.

Слухання проведе Постійна палата третейського суду (ППТС, Permanent Court of Arbitration) 11-16 жовтня в Гаазі (Нідерланди).

«Ми доводимо протиправність поведінки РФ щодо нашої держави, незаконність затримання та утримання українських військових кораблів і протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській в’язниці», – підкреслив Дмитро Кулеба.

Полонений український моряк та ФСБ

За його словами міністра Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком відповідно до міжнародного морського права, повинен дотримуватись усіма країнами, а його порушення каратиметься.

«Я впевнений, що за нашим позовом Росія буде притягнута до відповідальності, скільки б часу це не зайняло. Ефективна робота МЗС у міжнародних судах — це інструмент встановлення справедливості та ще один важіль тиску на Москву», – резюмував Кулеба.

Суд

Пресслужба суду повідомила, що засідання будуть проводитися в гібридному форматі: частина учасників буде в залі суду, частина – підключиться по відеозв’язку.

11 і 14 жовтня виступатиме Росія, 12 і 15 жовтня – Україна, додаткове засідання можуть провести 16 жовтня.

У складі суду – судді з Ісландії, Німеччини, РФ і Великобританії, Голова суду Канадський професор Дональд Макрей.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” і “Нікополь” і рейдового буксира “Яни Капу”, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси у Чорному морі у порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в окупованому Криму, потім їх перемістили у російські СІЗО у Москві.

7 вересня 2019 року до Києва повернулися 35 заручників, у тому числі 24 моряки. Вони повернулися на батьківщину в рамках обміну між Україною і РФ.

Керченська криза Нідерланди Росія Суд Україна Флот