fbpx
У Херсоні затримали керівника антиукраїнського підпілля

У Херсоні затримали керівника антиукраїнського підпілля

Війна з Росією Затримання СБУ Україна Херсон

У Херсоні нейтралізували підпільний осередок російських спеціальних служб, який коригував удари по місту.

У Службі безпеки України розповіли, що затримали всіх трьох учасників ворожої групи.

«Саме за їхніми координатами наприкінці вересня цього року окупанти зруйнували в обласному центрі два приватних житлових будинки та ще п’ять пошкодили», – розповіли у СБУ.

Унаслідок ворожого обстрілу близько 10 мирних жителів отримали травми різного ступеня тяжкості.

За даними слідства, організатором та керівником місцевого антиукраїнського підпілля був колишній підприємець, який після захоплення міста перейшов на бік ворога.

Тоді він влаштувався «майстром» до окупаційної «Херсонської залізниці РФ», де проводив технологічні роботи для руху ешелонів з військовою технікою.

Працюючи на загарбників, їхній поплічник потрапив у поле зору російської ФСБ, яка невдовзі завербувала його.

Після звільнення міста зрадник на деякий час «заліг на дно», але згодом вийшов на дистанційний зв’язок зі своїм «куратором» з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини і отримав від нього завдання.

За вказівкою агресора він створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих мешканців обласного центру.

Один із них під час захоплення міста брав участь у зйомках постановочних сюжетів.

Документи затриманого. Фото: СБУ

Після створення ворожої групи її учасники приступили до визначення координат компактної забудови та проживання громадян на території Херсона. Отримані відомості передавали агресору через анонімні месенджери.

Під час обшуку за місцями проживання затриманих виявлено біноклі, мобільні телефони та комп’ютери, які вони використовували у злочинній діяльності. Також у фігурантів вилучено прокремлівську символіку та російські рублі, які вони отримували за співпрацю з окупантами.

Війна з Росією Затримання СБУ Україна Херсон