fbpx
У Миколаєві затримали шпигуна, який стежив за кораблями ЗСУ

У Миколаєві затримали шпигуна, який стежив за кораблями ЗСУ

Війна з Росією Держзрада Затримання Миколаїв Росія СБУ Україна Шпигунство

Служба безпеки затримала агента російських спецслужб, який встановив веб-камери поблизу Миколаївського морського порту, щоб шпигувати за українськими військовими кораблями.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Шпигун збирав розвіддані про Сили оборони України поблизу акваторії Чорного моря.

Повідомляється, що у зоні особливої уваги ворога були військові кораблі ЗСУ, а також морські судна торговельного флоту України, які експортують агропродукцію.

Щоб відстежувати місця базування українських плавзасобів, фігурант встановив декілька веб-камер на технологічних спорудах поблизу місцевого порту.

Камери мали здійснювати безперервну онлайн-трансляцію пересування морських та річкових кораблів із наданням віддаленого доступу російській спецслужбі.

Отриману інформацію росіяни планували використати для здійснення прицільних повітряних ударів по регіону.

В СБУ розповіли, що російського агента затримали, коли він намагався встановити ще одну веб-камеру з видом на річкову акваторію.

Розслідування встановило, що ще одним завданням агента було виявлення наземних об’єктів Сил оборони України, зокрема військових шпиталів, навчальних центрів та блокпостів.

За даними слідства, шпигуном виявився працівник місцевої компанії, якого спецслужба РФ дистанційно завербувала наприкінці 2023 року.

«У поле зору окупантів він потрапив через свою активність у прокремлівських телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію проти України. Надалі агент спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері», – розповіли в СБУ.

Зазначається, що під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його комунікації з агресором. Також у фігуранта виявили інструменти для монтажу відеокамер та коробки від них. Чоловікові повідомили про підозру у державній зраді. Наразі він перебуває під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення.

Війна з Росією Держзрада Затримання Миколаїв Росія СБУ Україна Шпигунство