fbpx
У Німеччині проводять обшуки у справі про експорт хімікатів до РФ

У Німеччині проводять обшуки у справі про експорт хімікатів до РФ

Європа Німеччина Росія Світ Хімічна зброя

У Німеччині правоохоронці одночасно провели кілька обшуків у справі про незаконний експорт до Росії товарів подвійного призначення.

За даними OCCRP (проєкт з розслідування корупції та організованої злочинності), обшуки пройшли в мережі компаній, підозрюваних у продажу в Росію хімікатів-прекурсорів.

Ці хімікати-прекурсори можуть бути використані для виробництва хімічної та біологічної зброї.

У вівторок 50 слідчих обшукали сім об’єктів нерухомості у кількох федеральних землях Німеччини за підозрою у незаконному експорті до Росії.

«Є підозра у незаконному вивезенні товарів до Росії», – заявив головний прокурор Штаде Кай Томас Бреас.

Німецькі митні слідчі провели обшук у приміщенні компанії Riol Chemie у Лілієнталі. Серпень 2022. Німеччина. Фото: Hüneke Film Production/Jörn Hüneke

Правоохоронці діяли у Бремені, Бремерхафені, в районі Остерхольця у Нижній Саксонії та у Констанці у Баден-Вюртемберзі.

У прокуратурі від детальних коментарів відмовилися.

Але, згідно з документами, що стосуються розслідування та були передані OCCRP, ключова німецька компанія Riol Chemie GmbH за останні три з половиною роки здійснила понад 30 постачань хімікатів та лабораторного обладнання російській групі компаній «Химмед» без дозволів на експорт.

«Химмед» є оптовим продавцем таких товарів, і ЗМІ РФ повідомляли, що серед його клієнтів є військові та спецслужби.

Документи, які стосуються розслідування, отримані в рамках спільного розслідування за участю NDR, Westdeutscher Rundfunk та Süddeutsche Zeitung, стверджують, що Riol Chemie GmbH постачала хімікати, які можна було використовувати для виготовлення зброї, включаючи гірчичний газ.

Компанія Riol Chemie у Лілієнталі. Серпень 2022. Німеччина. Фото: Hüneke Film Production/Jörn Hüneke

У документах йдеться про те, що слідчі вивчають потенційний продаж прекурсора «Новичка» – нервово-паралітичної речовини, яка використовувалася при спробі вбивства у 2018 році у Великобританії Сергія Скрипаля, колишнього російського агента, який шпигував на користь Великобританії.

Документи про російські закупівлі, отримані OCCRP, показують, що російська Chimmed Group уклала контракт із Криміналістичним інститутом ФСБ у 2016 році.

Записи російського корпоративного реєстру, отримані OCCRP, вказують на подальші зв’язки між Riol Chemie GmbH та «Химмед».

У 2021 році США запровадили санкції проти низки компаній з РФ і ФРН.

Серед російських компаній до списку увійшли 27-й науковий центр міноборони РФ, компанії “Химмед”, “Фемтеко”, “Интерлаб”, “Лабинвест”, “Аналит продактс”, “Интертек инструментс”, Pharmcontract, Rau Farm і “Регионснаб”.

Виставка російської компанії "Химмед". Фото: ЗМІ РФ

Серед німецьких: ChimConnect GmbH, Pharmcontract і Riol-Chemie, а також одна компанія зі Швейцарії – ChimConnect AG.

Чорний список передбачає запровадження додаткових ліцензійних вимог щодо експорту, реекспорту та передачі технологій цим компаніям.

Європа Німеччина Росія Світ Хімічна зброя