fbpx
У Німеччині розробили новий корабель забезпечення NTV 130

У Німеччині розробили новий корабель забезпечення NTV 130

Європа Кораблі забезпечення Німеччина Світ Суднобудування Флот

Німецька суднобудівна компанія NVL Group розкрила подробиці концепції нових багатоцільових кораблів NTV 130.

У компанії розповіли виданню Naval News, що розроблену у співпраці з партнерами, включаючи данську SH Defence, концепцію дизайну NTV 130 вперше представили у вигляді масштабної моделі на виставці DALO Industry Days.

Зараз у німецькому флоті налічується шість кораблів забезпечення Type 404, введених в експлуатацію в період із січня 1993-го по листопад 1994 року.

Вони забезпечують підтримку підводних човнів, швидкохідних катерів та протимінних корабельних груп.

Однак ці судна дедалі сильніше старіють для вирішення актуальних оперативних потреб.

Очікується, що заміна цих кораблів буде обрана в рамках програми MUSE (Mittlere Unterstützungseinheit schwimmende Einheiten). Однак на даному етапі немає загальнодоступної інформації про конкретні вимоги до проєкту або передбачуваної назви.

За відсутності офіційного запиту NVL Group протягом останніх півтора року активно розробляла концепцію NTV 130 як потенційної пропозиції для програми MUSE.

NTV 130

За загальної довжини 142 метри та повної водотоннажності 14 тисяч тонн NTV 130 буде значно більше, ніж кораблі Type 404.

У поясненні NVL Group підкреслюється модульність та гнучкість, що дозволить новим кораблям бути багатофункціональною платформою, що налаштовується під різні допоміжні, логістичні та тактичні ролі.

До них належить не лише постачання надводних і підводних сил, а й транспортування механізованих оперативних підрозділів з особовим складом, медичні місії, командування та управління оперативним підрозділом, підтримка спецоперацій, а також встановлення морських мін.

Модель корабля забезпечення NTV 130 компанії NVL Group. 2024 рік. Фото: Naval News

Крім того, проєкт NTV 130 передбачає активне використання безпілотних систем – надводних, підводних та літальних. Ангар спроєктований під розміщення одного багатоцільового гелікоптера типу NH90.

Кораблі NTV 130 розраховані на розміщення до 120 двадцятифутових контейнерів, переміщення яких на борту забезпечується інтегрованою системою, розробленою спільно з SH Defence.

Устаткування для поповнення запасів у морі розташоване в середній частині корпусу, а в кормовій частині є додаткові можливості для заправки.

На відміну від кораблів Type 404, які в основному побудовані за комерційними стандартами, NTV 130 передбачається будувати за військовими специфікаціями, включаючи стандарти НАТО STANAG щодо захисту від ядерної, біологічної, хімічної зброї та контролю пошкоджень.

Модель корабля забезпечення NTV 130 компанії NVL Group. 2024 рік. Фото: Naval News

Нагадаємо, у цьому році стало відомо, що суднобудівна компанія Navantia побудує для ВМС Іспанії нове судно комплексної підтримки на корабельні у Ферролі.

Європа Кораблі забезпечення Німеччина Світ Суднобудування Флот