fbpx
У Польщі з безпілотної платформи відстріляв ПТРК з українським корінням

У Польщі з безпілотної платформи відстріляв ПТРК з українським корінням

Балтія Випробування Європа КБ «ЛУЧ» Польща ПТРК Світ Сусіди

У Польщі на одному з полігонів, безпілотна наземна платформа Perun відстрілялася з протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) Pirat, який має українське коріння.

Про це інформує Мілітарний.

Польська оборонна компанія Zakłady Mechaniczne Tarnów, 12 січня повідомила, що у грудня 2021 року відбулися перші стрільби протитанковою керованою ракетою комплексу Pirat, який був інтегрований у дистанційно керований бойовий модуль.

Бойовим модулем з протитанковою ракетою була озброєна безпілотна наземна платформа Perun, яка призначена для виконання бойових та розвідувальних завдань.

Пуск здійснювався з лазерним підсвічуванням від системи CLU-P, розташованої приблизно в 100 м від безпілотної машини. Ракета Pirate уразила ціль, розташовану на відстані близько 1000 м.

Perun являє собою автономний чотириколісний безпілотник загальною масою до 900 кг, з високою прохідністю. Він пристосований до експлуатації в міських умовах та оснащений дистанційно керованим бойовим модулем ZSMU A3C з кулеметом калібру 7,62 мм або 12,7 мм та системами супроводженням цілі та стабілізації зброї.

Завдяки відкритій конфігурації на безпілотній платформі можна реалізувати практично будь-яку функціональність, яку бажає користувач у тому числі додаткові пристрої чи засоби зв’язку.

У польських ЗМІ зазначають, що модуль ZSMU A3C інтегрований з ПТРК Pirat та системою підсвічування CLU-P, може бути встановлений на різні бойові машини.

Таке озброєння може значно підвищити бойові можливості в боротьбі з бронетехнікою, як за допомогою власне пускової установки ПТРК, так і всіх інших зазначених вогневих засобів.

Легкий протитанковий комплекс ПТРК Pirat є результатом співпраці між українським підприємством «ДержККБ «Луч» та польською компанією Mesko.

Pirat

Польська ракета на відміну від серійних українських протитанкових ракет, наводиться на ціль за допомогою лазерного підсвічування, промінь якого формує на цілі точку, у яку має влучити ракета. Пристрій лазерного підсвічуваня можна встановити як на самій пусковій, так і окремо.

Максимальна дальність стрільби в піхотному варіанті ПТРК Pirat становить 2500 м. Ракета може бути обладнана бойовими частинами трьох типів – кумулятивною, термобаричною та осколково-фугасною. Ракета калібру 107 мм запускається з транспортно-пускового контейнера (ТПК) довжиною 1180 мм. Маса спорядженого ТПК з ракетою – 15 кг.

Балтія Випробування Європа КБ «ЛУЧ» Польща ПТРК Світ Сусіди