fbpx
У Польщі зустрілася команда із запуску першої спільної інституції України та НАТО

У Польщі зустрілася команда із запуску першої спільної інституції України та НАТО

Війна з Росією є Європа Польща Співпраця Сусіди Україна Україна-НАТО

У польському Бидгощі відбулася перша зустріч проєктної команди із запуску JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) – першої спільної інституції НАТО та України.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

З нагоди першої зустрічі до учасників звернулася віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Вона висловила вдячність усім, хто долучився до проєкту, а також польській стороні, що вирішила прийняти цю важливу ініціативу на своїй території.

«Я щаслива вітати перший захід проєктної команди, яка наповнить цю нову платформу робочими механізмами, змістом та спільними заходами. Ми розглядаємо Центр поряд із механізмами Ради Україна — НАТО як додатковий структурний елемент для нашої інтеграції до Альянсу. Тому дуже важливо, щоб JATEC був дієвою інституцією, юридично і практично інтегрованою в ширшу структуру НАТО», – наголосила Стефанішина.

Вона наголосила, що JATEC як багаторічна програма є важливим компонентом Комплексного пакета допомоги НАТО, тож необхідно забезпечити належну ресурсну підтримку роботи Центру для забезпечення реалізації амбітних цілей, що їх перед собою ставлять ініціатори створення проєкту.

Стефанішина закликала проєктну команду зосередитися на актуальних питаннях, які сприятимуть знаходженню ефективних рішень у сфері безпеки та оборони, зокрема в контексті подальшої російської агресії.

«Україні стануть у пригоді будь-які практичні знання та досвід, які можуть допомогти нам захистити людей і забезпечити власну безпеку на землі, у небі, на морі чи у кіберпросторі. І Центр, який ми започатковуємо, – це платформа для постійного діалогу, обміну знаннями та експертизою, спільного пошуку рішень», – відзначила Стефанішина.

Про анонсування створення центру JATEC «Мілітарний» повідомляв 15 лютого.

Генсек НАТО тоді додавав, що спільний центр у Польщі потрібен не лише Україні, а й НАТО.

Столтенберг не розкрив деталі щодо роботи Центру, додавши, що він полегшить процес обміну досвідом.

Війна з Росією є Європа Польща Співпраця Сусіди Україна Україна-НАТО