fbpx
У районі Бахмута нацгвардійці з ПЗРК Piorun збили російський літак

У районі Бахмута нацгвардійці з ПЗРК Piorun збили російський літак

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії НГУ ПЗРК ППО та ПРО Су-24 Україна Штурмовики

У битві за Бахмут військовослужбовці Національної гвардії України збили російський бойовий літак.

У НГУ повідомили, що це сталося ввечері 13 лютого.

Російський літак уразив розрахунок ПЗРК 3-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України «Спартан».

Попередньо це був надзвуковий фронтовий бомбардувальник окупаційних військ.

Повідомляється, що у понеділок ввечері під час бойового чергування вогнева група зенітного ракетно-артилерійського дивізіону з відстані двох кілометрів уразила російський штурмовик однією ракетою з ПЗРК Piorun.

«13 лютого о 18:03 вечора в районі Бахмута нацгвардійці «відпрацювали» ворожий літак Су-24, який завдавав ударів по українських позиціях і населених пунктах. Унаслідок бойової роботи розрахунку з ПЗРК Piorun ворожий літак було знешкоджено. Хлопці уразили ціль з першого пострілу.

ПЗРК "Piorun" українських військових. Фото: ЗСУ

Бомбардувальник загорівся і далі почав знижуватися за лінією зіткнення, доля пілотів невідома», – зазначив командир дивізіону “Партизан”.

За словами військових, російський бомбардувальник знешкодив гвардієць строкової служби старший солдат Максим Балута, який на початку війни, 6 березня, збив перший ворожий літак на Харківщині.

У Національній гвардії зауважити, що за неповний місяць підрозділ ПЗРК бригади «Спартан» збив п’ять повітряних цілей у районі Бахмута.

Проте навіть зазнаючи численних втрат, російські окупаційні сили не припиняють наступальних дій на бахмутському напрямку.

ПЗРК Piorun – переносний зенітно-ракетний комплекс польського виробництва, призначений для боротьби з низьколітаючими цілями. Це глибока модернізація польських комплексів Grom, який виробляє компанія Mesko. Під час модернізації чутливість інфрачервоної головки самонаведення збільшили в чотири рази.

ПЗРК Piorun

Ракета має бойову частину вагою 1,82 кг і може уражати повітряні цілі на висоті до 4000 м і дальності до 6500 м. Також цей ПЗРК може знищувати малі повітряні цілі, такі як БПЛА, за рахунок безконтактного підриву.

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії НГУ ПЗРК ППО та ПРО Су-24 Україна Штурмовики