fbpx
У Росії створюють дослідний зразок винищувача Су-75 «Checkmate»

У Росії створюють дослідний зразок винищувача Су-75 «Checkmate»

Авіабудування Авіація Азія Винищувач Росія Світ Сусіди

У Росії  йде створення дослідного зразка нового винищувача Су-75 «Checkmate».

Про це інформує Мілітарний.

Філія російської авіабудівної компанії «Сухой», а саме «Комсомольский-на-Амуре авиационный завод имени Гагарина» приступив до робіт зі створення першого дослідного зразка нового винищувача Су-75 «Checkmate», пише «Интерфакс – АВН».

“Йде робота над створенням першого зразка літака для статичних випробувань”, – йдеться в повідомленні.

Окрім того, згадується, що саме на цьому підприємстві був зібраний перший повнорозмірний літак-демонстратор технологій перспективного однодвигунного винищувача «Сheсkmate».

За планами, новий літак повинен піднятися в небо у 2023 році, а з 2026 року розпочатися серійне виробництво.

На базі легкого винищувача буде створено двомісну і безпілотну версії.

“В першу чергу, літак буде орієнтований на експорт – зокрема, на країни Африки, Індію та В’єтнам”, – заявив віце-прем’єр Юрій Борисов.

За даними розробників, «Checkmate» буде здатний долати до 3 тис. км, розганятися до двох швидкостей звуку і нести 7400 кг бойового навантаження. Він зможе одночасно атакувати до шести повітряних, морських і наземних цілей, включаючи ударні безпілотники та зарубіжні літаки п’ятого покоління.

Системи управління новим літаком від ОАК. Кадр тизеру "Ростех"

Для здешевлення «Checkmate» уніфікують з винищувачами Су-35 і Су-57. Оціночна вартість нового літака була озвучена у межах $ 25-30 млн.

Зазначимо, що російська літакобудівна корпорація «МиГ» почала розробку палубного винищувача п’ятого покоління, який буде виконаний із застосуванням технології «стелс». В найближчі кілька років планують створити дослідний зразок літака.

В рамках проекту в тому числі розглядається можливість створення версії палубного винищувача з вертикальним зльотом і посадкою. Очікується, що літак буде виконаний в габаритах літака МиГ-35.

Авіабудування Авіація Азія Винищувач Росія Світ Сусіди