fbpx
У Росії запатентували повітрозабірник для бомбардувальника “ПАК ДА”

У Росії запатентували повітрозабірник для бомбардувальника “ПАК ДА”

Авіабудування Авіація Бомбардувальник Росія Світ Сусіди

Завдяки патенту, поданому на конструкцію повітрозабірника двигуна, вперше продемонстровано базову концепцію конструкції перспективного російського бомбардувальника «ПАК ДА».

Робота над далеким дозвуковим бомбардувальником, який зрештою мав прийти на зміну Ту-95 та Ту-160, триває принаймні з 2007 року.

У серпні 2021 року ПАТ «Туполєв» подало до Федеральної служби інтелектуальної власності заявку на патент «корисної моделі повітрозабірника двигуна літака». 16 березня 2022 року відомство зареєструвало патент RU 209424U1.

За наведеними в документі кресленнями можна припустити, що йдеться про перспективний авіаційний комплекс дальньої авіації («ПАК ДА»), який розробляється за схемою «крило, що літає».

Конструктивно літак виконаний за технологією зниження радіолокаційної помітності, матиме дозвукову швидкість.

Концепція конструкції перспективного російського бомбардувальника «ПАК ДА». 2022 рік

Також матиме значну тривалість польоту та внутрішньофюзеляжне розміщення озброєння, включаючи перспективні крилаті ракети.

При створенні моделі було поставлено завдання розробки конструкції повітрозабірника двигуна в літаку за схемою «крило, що літає».

При якому підведення повітря до двигуна проводиться по профільованому повітроводу, розташованому всередині планера літака.

Це має забезпечити міцність повітроводу при всіх режимах польоту і можливих змін кутів атаки, а також зниження навантаження на планер.

Кріплення оболонки №7 №6 до силових елементів №8 каркаса планера, наприклад, до лонжеронів або нервюр крила, може бути виконано з використанням шарнірних вузлів. У польоті повітря проходить через вхідний пристрій №2 потім направляється в повітропровід №4, всередині якого відбувається ущільнення потоку повітря

На підприємстві «Туполев» була розроблена конструкція цього повітрозабірника, який містить вхідний пристрій, розташований біля передньої кромки крила, з’єднаний з повітроводом.

Повітрозабірник обладнаний жорсткою оболонкою повітроводу, яка кріпиться до силових елементів каркаса планера, а сам повітропровід розташований і закріплений усередині цієї оболонки.

Можливий зовнішній вигляд ПАК ДА

Нагадаємо, у 2020 році було повідомлено, що у Росії підприємство «ОДК-Кузнецов» приступило до збірки першого дослідного зразка двигуна для перспективного авіаційного комплексу Дальньої авіації («ПАК ДА»).

Авіабудування Авіація Бомбардувальник Росія Світ Сусіди