fbpx
У Словаччині підтвердили переговори про продаж Україні САУ “Zuzana”

У Словаччині підтвердили переговори про продаж Україні САУ “Zuzana”

Артилерія Військова допомога САУ Світ Словаччина Україна

Братислава і Київ ведуть перемовини про можливий продаж Україні 155-мм самохідних гаубиць.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на видання Cловаччини Spravy.pravda.sk.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Над заявив, що Словаччина може постачати Україні частину своїх самохідних гаубиць “Zuzana”.

“Я можу підтвердити, що ми ведемо переговори (про продаж гаубиць, – ред.)”, – сказав Над під час теледебатів. Подальших подробиць він не повідомив.

Словаччина також могла відправити в Україну винищувачі МиГ-29. Проте, як заявив міністр, така можливість поки що “не в грі”.

МиГ-29 ПС Словаччини Фото: Lukasz

За словами міністра, у разі списання МиГів до постачання американських винищувачів F-16 у 2024 році охорону повітряного простору могли б забезпечити, наприклад, американці з баз у Польщі.

Під час дискусії міністр оборони підтвердив, що Словаччина веде переговори з Україною щодо можливого постачання самохідних гаубиць Zuzana.

Він додав, що в цьому випадку це має бути не дарування, а продаж. За його словами, чи це буде версія Zuzana 2000 або Zuzana 2, є предметом суперечок.

Самохідна артилерійська установка (САУ) Zuzana 2

“І ми також говоримо про можливість відправки на нашу територію пошкоджених українських бойових машин та танків, які ми у наших військово-ремонтних підприємствах відремонтуємо та повернемо в Україну”, – розповів міністр.

Нагадаємо, днями Словаччина передала Україні дивізіон ППО С-300, отримавши натомість американську Patriot.

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер днями особисто відвідав Київ та Бучу разом з президенткою Єврокомісії й головним дипломатом ЄС.

Артилерія Військова допомога САУ Світ Словаччина Україна