fbpx
У Сполучених Штатах відбувся перший політ новітнього безпілотника XQ-67A

У Сполучених Штатах відбувся перший політ новітнього безпілотника XQ-67A

General Atomics Авіабуду Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК США

Новітній реактивний дрон XQ-67A від компанії General Atomics Aeronautical Systems здійснив свій перший політ.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Безпілотник розроблявся у межах програми OBSS (Off-Board Sensing Station), яка фінансується дослідницькою лабораторією Повітряних сил Сполучених Штатів.

Концепція XQ-67A розроблялася в межах іншої програми Повітряних сил США – Low-Cost Attritable Aircraft Platform Sharing, коли створили інший схожий безпілотник – XQ-58A.

Мета цих двох програм — створити відносно дешеві безпілотники з великим модернізаційним потенціалом, на базі яких можна буде розробляти ударні, розвідувальні та інші типи дронів.

«Це забезпечує альтернативний підхід до придбання військових літаків, який дає можливість прискорити розробку, знизити витрати і розширити можливості для частого оновлення технологій», — наголосив Трентон Вайт, керівник програми OBSS.

Технічні характеристики безпілотника не розкриваються. З його фотографій можна зробити висновок, що це середньоплан із широко розгорнутим V-подібним хвостовим оперенням, триопорним шасі та розміщеним згори трапецієподібним повітрозабірником.

«Мілітарний» 6 жовтня 2023 року повідомляв, що Корпус морської піхоти США випробував дрон XQ-58.

XQ-58A має здійснити шість випробувальних польотів, які включають оцінку здатності безпілотника підтримувати різноманітні місії розвідки, спостереження і рекогносцировки (ISR).

Також перевірятиметься потенціал дрона з використанням штучного інтелекту для посилення бойового повітряного патрулювання.

Раніше, у вересні, повідомлялося, що на цей дрон інтегрували алгоритми штучного інтелекту.

Алгоритми працювали у взаємодії з нейронними мережами, які допомагали в керуванні, «створювали» супротивників та імітували озброєння. Можна припустити, що такі ж технологічні перспективи має й XQ-67A.

General Atomics Авіабуду Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК США