fbpx
У Туреччині для Катару спустили десантний корабель

У Туреччині для Катару спустили десантний корабель

ВМС Катару Десантні катери та кораблі Катар Світ Суднобудування Туреччина Флот

У Стамбулі спустили на воду десантний корабель «Fuwairit» (QL-80) для ВМС Катару.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Туреччини.

На верфі Anadolu спустили на воду корабель класу LCT. Для турецьких суднобудівників це перше іноземне замовлення на кораблі цього типу.

«Контракт на цей корабель був підписаний у вересні 2020 року. Як і планували, через рік ми спустили його на воду», – повідомив гендиректор верфі Anadolu Джеват Рифат Атілхан.

Він розповів, що корабель «Fuwairit» призначається для різних цілей, включаючи перекидання солдат, доставку військової техніки та надання гуманітарної допомоги.

Раніше було поставлено вісім таких кораблів класу LCT для Військово-морських сил Туреччини.

«В рамках наших угод з Катаром ми також повинні поставити два навчальних кораблів. Перший з них продовжує випробування», – додав Атілхан.

Відповідно до підписаного у 2020 році контракту, крім десантного корабля, Anadolu побудує три десантні катери: два 40-метрових і один 16-метровий.

Очікується, що десантний корабель приєднається до Військово-морських сил Катару перед чемпіонатом світу з футболу, який пройде в Катарі у 2022 році.

Водотоннажність корабля – 1150 тонн, довжина – 80 метрів, ширина – 11,7 метра.

Десантний корабель «Fuwairit» (QL-80) ВМС Катару від турецької компанії Anadolu. Вересень 2021. Фото: МО Катару

Він оснащений двома дизельними двигунами MTU 16V4000 M70, корабель зможе розвивати швидкість понад 20 вузлів (18 вузлів при повному завантаженні). Дальність плавання – 1500 морських миль, автономність – 7 днів. Екіпаж – 25 осіб.

На палубі площею 400 кв. метрів можуть розміститися три основних бойових танка, а також військові машини різних типів і розмірів або 260 повністю екіпірованих військовослужбовців. Десантний корабель озброять двома 30-мм арткомплексами та двома 12,7-мм кулеметами. Обидві системи поставить турецька компанія Aselsan.

ВМС Катару Десантні катери та кораблі Катар Світ Суднобудування Туреччина Флот