fbpx
У Туреччині відбувся перший політ новітнього безпілотника Anka-3

У Туреччині відбувся перший політ новітнього безпілотника Anka-3

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК Туреччина

У Туреччині відбувся перший політ новітнього безпілотника Anka-3 від компанії Turkish Aerospace Industries.

Про це повідомляє видання SavunmaSanayiST.

Повідомляється, що політ тривав 1 годину 10 хвилин, дрон супроводжувався навчально-бойовим літаком HÜRKUŞ та іншим безпілотником сімейства Anka.

Anka-3 досягнув висоти у майже 2,5 кілометри та швидкості майже 277 кілометрів на годину.

Проєкт зі створення Anka-3 покликаний вивести можливості турецького ОПК у створенні безпілотників на новий рівень.

Безпілотний апарат оснащуватиметься турбовентиляторним реактивним двигуном та матиме максимальну злітну масу близько 6,5 тонн.

Максимальне корисне навантаження, за словами розробників, складає 1,2 тонни. Операційна висота безпілотника не перевищує 12 кілометрів, а максимальна – 13 кілометрів.

Дальність польоту та час перебування у повітрі розробниками не розкриваються. Також таємницею залишається озброєння безпілотника, яке найімовірніше буде ракетно-бомбовим.

Дрон виконаний за схемою “літаюче крило” та не має хвостового оперення, що у зв’язці з використанням стелс-технологій ще більше зменшити радіолокаційну помітність.

Судячи з загальнодоступних характеристик Ankа-3 і застосування аналогічних бойових машин, одними з основних ударних завдань перспективного турецького безпілотника будуть атаки об’єктів у глибокому тилу противника та знищення або придушення його протиповітряної оборони.

Нагадаємо, “Мілітарний” повідомляв про старт розробки у Anka-3 грудні 2022 року, тоді ж з’явилися його перші зображення.

Офіційна презентація безпілотника відбулася у березні 2023 року.

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування БпА (Безпілотні апарати) ОПК Туреччина