fbpx
У Вірменії російські військові викрали “ухилянта” з РФ

У Вірменії російські військові викрали “ухилянта” з РФ

Вірменія Кавказ Росія Світ

Російські військові незаконно викрали у Вірменії громадянина РФ Дмитра Сетракова, який втік від війни в Україні.

Сетракова мобілізували 24 вересня 2022 року. 22 квітня 2023-го він самовільно залишив частину та переховувався.

11 жовтня чоловік здався з повинною та перебував у військовій частині корпусу військової поліції.

Потім він зв’язався з опозиційним проєктом «Идите лесом», і вони вже грамотніше допомогли йому дезертувати і виїхати з країни.

30 листопада росіянин приїхав до Єревану.

Дмитро Сетраков. Фото: «Идите лесом»

За інформацією правозахисної організації «Гельсінська цивільна асамблея — Ванадзор», 6 або 7 грудня 2023 року Сетракова затримали співробітники поліції 102 військової бази в місті Гюмрі.

Чоловіка перевели на територію російської військової бази. Проти нього порушено кримінальну справу щодо самовільного залишення частини.

«Ми не знаємо, на жаль, навіщо він поїхав до Гюмрі. Уся подальша інформація вже від його дружини. Він зателефонував їй 7 грудня, йому через гучний зв’язок дали можливість зателефонувати. Він сказав, що його затримали, що він знаходиться на російській військовій базі», – розповіли представники «Идите лесом».

Сьомого грудня до нього підійшли люди, які представилися вірменською військовою поліцією.

Але коли він опинився на російській військовій базі, очевидно, що це насправді були російські військові чи російські спецслужби.

Це перший подібний випадок. Були випадки, коли вірменська поліція затримувала росіян, які були у Росії у розшуку, але їх завжди відпускали.

На території Вірменії свобода людини може бути обмежена лише правоохоронними органами Республіки, а співробітники військової поліції РФ не мають права робити подібні дії.

«Тобто, по суті це викрадення людини на території іншої держави», – розповіли правозахисники.

Поки правозахисники нічого не можуть сказати, намагаються домогтися якихось відповідей від офіційної вірменської влади. Але це, певне, не раніше понеділка станеться.

Російська база в Гюмрі. Фото: RIA Novosti

На російській військовій базі у Гюмрі правозахиснику підтвердили факт затримання та додали, що «це наказ президента РФ Володимира Путіна заарештувати всіх таких відмовників».

Розслідування кримінальної справи веде російський 519 військовий слідчий відділ, який розташований на території Вірменії.

Повідомляється, що ухвалення вироку він може бути повернений до Росії для відбування покарання.

Нагадаємо, у серпні цього року лейтенант російської армії Іван Корольов нелегально перейшов кордон Литви, де попросив політичного притулку.

Вірменія Кавказ Росія Світ