fbpx
У Вірменії заявили про припинення вогню на кордоні з Азербайджаном

У Вірменії заявили про припинення вогню на кордоні з Азербайджаном

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягнути угоди про припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном.

Про це повідомив Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян, пише вірменська служба “Радіо Свобода”.

Звісно, ​​без домовленості було неможливо мати припинення вогню. Сподіватимемося, що Азербайджан продовжить дотримуватися режиму припинення вогню“, – заявив Григорян.

У середу міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов повідомив, що Баку представив Єревану пропозицію про встановлення одностороннього гуманітарного припинення вогню. Але в МЗС Вірменії заявили, що не мають інформації про таку пропозицію.

Неофіційна мапа бойових дій на кордоні між Вірменією та Азербайджаном, вересень 2022 Джерело: livauamap

Також Азербайджан висловив готовність передати тіла близько 100 вірменських військовослужбовців.

Речниця МЗС Азербайджану Лейла Абдуллаєва у своєму Twitter звинуватила Вірменію у порушенні домовленості. Зазначила, що вірменська сторона продовжує артилерійські удари по позиціях Азербайджану.

Вірменська сторона повідомила про щонайменше 105 загиблих, азербайджанська сторона – про 50 загиблих. Також є загиблі серед мирного населення Вірменії.

Міністерство оборони Вірменії повідомило, що 14 вересня о 20:00 вогонь на вірмено-азербайджанському практично припинився.

Бойові дії на вірмено-азербайджанському кордоні почалися в ніч з 12 на 13 вересня.

За версією Міноборони Азербайджану, вірмени мінували шляхи постачання азербайджанської армії. Також Вірменію звинувачують у мінометних обстрілах позицій азербайджанських сил, які розташовані у напрямках населених пунктів Басаркечер, Істісу, Гаракільса та Горус.

Азербайджан визнає втрати в особовому складі та руйнування військової інфраструктури. Баку заявив, що вживає заходів для придушення вогневих точок вірменської армії.

Натомість міністерство оборони Вірменії заявило, що Азербайджан обстріляв із крупнокаліберної зброї позицій біля міст Горіс, Сотк і Джемрук. Вірмени звинуватили азербайджанців у застосуванні ударних безпілотників. Єреван теж повідомляє про втрати і руйнування.

Крім того, під обстріли у вірменському Ґегаркуніку потрапили прикордонники ФСБ Росії.

Російські прикордонники потрапили під обстрі у місті Гегаркунік у Вірменії Фото з відкритих джерел

Особовий склад уцілів, але постраждала техніка та будівля, де перебували росіяни.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ