fbpx
Україна налагодила виробництво динамічного захисту

Україна налагодила виробництво динамічного захисту

Бронетехніка Виробництво боєприпасів Європа ОПК Світ Танк Україна

Український оборонно-промисловий комплекс налагодив виробництво елементів динамічного захисту “Контакт-1”.

Відео з елементами захисту оприлюднили в соціальних мережах.

На озброєнні українських військових помітили елементи динамічного захисту 4С20 “Контакт-1” 2023 року виготовлення.

Також на пластинах є маркування з типом вибухової речовини ПВР-5А, що міститься всередині елементу. Варто зазначити, що маркування виконано українською мовою, тобто “ПВР” — пластична вибухова речовина. Останнє говорить про українське походження виробу.

Ці пластини вкладаються по дві одиниці в спеціальні коробчаті контейнери, котрі навішують на важку бронетехніку й танки.

Вони ефективно захищають важливі ділянки броні від простих кумулятивних боєприпасів, таких як ручні протитанкові гранатомети, та старих керованих протитанкових ракет.

Більше про аналогічні засоби у статті “Динамічний захист бронетехніки: досвід використання у російсько-українській війні

“Контакт-1”

“Контакт-1” був розроблений ще у радянському союзі в 1982 році та належить до першого покоління динамічного захисту. Його елементи відомі у збройних силах під індексом 4С20.

Конструктивно елемент 4С20 – це пластина, котра у розрізі схожа на “пиріг” із вибухівки, що з обох боків вкрита металевими пластинами товщиною 2,3 мм. Сам шар вибухівки ПВР-5А (85% гексогену) завтовшки 5,4 мм і важить 260 грамів.

Принцип його роботи заснований на розсіюванні кумулятивного струменю шляхом метання у його напрямку металевої пластини під дією енергії направленого вибуху.

При влучанні кумулятивного боєприпасу в елемент динамічного захисту вибухова речовина всередині детонує та “виштовхує” металеві пластини корпусу у протилежні сторони. Під час руху пластини перетинають траєкторію струменя, постійно впливаючи на нього. Частина енергії струменю витрачається на пробиття цих пластин, а бічний імпульс від зіткнення дестабілізує струмінь.

За умови правильного встановлення елементів динамічного захисту на броні він здатен нейтралізувати до 350-400 мм бронепробиття кумулятивного струменю.

Проте “Контакт-1” не здатен ефективно протидіяти тандемним кумулятивним боєприпасам та підкаліберним снарядам.

Також на початку серпня “Мілітарний” повідомляв, про використання українськими танками динамічного захисту “Ніж” виробництва 2022 року.

Бронетехніка Виробництво боєприпасів Європа ОПК Світ Танк Україна