fbpx
Україна не замовляла польські гвинтівки Grot — ЗМІ

Україна не замовляла польські гвинтівки Grot — ЗМІ

GROT PGZ Європа Піхотне озброєння Польща Світ Україна

Попри заяви польського міністерства оборони Україна не укладала контракт на виробництво штурмових гвинтівок MSBS Grot.

Про це повідомляє польське видання ONET.

В березні минулого року тодішній польський міністр оборони Маріуш Блащак заявив в інтерв’ю про замовлення Україною гвинтівок MSBS Grot.

Однак міністр тоді не озвучив об’ємів замовлення українською стороною стрілецького озброєння або ж вартості контракту.

Історія набула неочікуваного продовження, коли 15 січня 2024 року журналісти видання ONET надіслали лист до Міністерства національної оборони Польщі, в якому запитали про стан оголошеного березневого контракту, кількість замовлених гвинтівок та їх вартість.

У відповідь на лист в телефонній розмові представник Міністерства оборони скерував журналістів із цим питанням до компанії Polska Grupa Zbrojeniowa (український аналог “Укроборонпром”).

18 січня, менеджер відділу комунікацій PGZ Яцек Матушак повідомив, що «ані Fabryka Broni як виробник, ані Polska Grupa Zbrojeniowa не укладали з українською стороною угоди про продаж гвинтівок MSBS Grot».

«Однак я підтверджую, що Збройні Сили України використовують 10 000 карабінів MSBS Grot у версіях A1 і A2, наданих Польщею в рамках допомоги, яка постійно надається з початку війни в лютому 2022 року» – написав представник PGZ.

У вересні 2022 року президент Fabryka Broni “Łucznik” Войцех Арндт повідомив про безоплатну передачу 10 тисяч гвинтівок Україні.

Якщо озвучена представниками PGZ інформація виявиться правдою, можна буде вважати, що з тієї пори українська сторона більше не отримала жодної одиниці цього стрілецького озброєння.

BREN замість Grot?

У жовтні 2023 року Міністерство оборони Чехії оголосило про передачу Україні ліцензії на виробництво штурмових гвинтівок CZ BREN 2.

Розгортання виробництва гвинтівок під брендом “Sich” (“Січ”) та лінії випуску малокаліберних боєприпасів було названо “флагманським” проектом українсько-чеської співпраці.

Чеський BREN є конкурентом карабіна Grot. Він, як і польська гвинтівка, активно використовується українськими військовими та низкою спецпідрозділів у російсько-українській війні.

GROT PGZ Європа Піхотне озброєння Польща Світ Україна