fbpx
Україна отримає десятки шведських бойових катерів

Україна отримає десятки шведських бойових катерів

Військова допомога Європа Світ Україна Швеція Швидкісні катери

Уряд Швеції посилить спроможності українських Військово-морських сил та річкового флоту передавши десять бойових катерів та ще десятки допоміжних суден.

Про передачу катерів стало відомо у вівторок, 20 лютого.

Українські військові отримають  на озброєння допоміжні катери Gruppbat та бойові човни CB90. Імовірніше за все, вони надійдуть у базовій версії зі складу військово-морських сил Швеції.

Ці катери мають якісно посилити спроможності українських морських піхотинців в операціях з форсування річок, а також надати нові можливості Військово-морським силам та Силам спеціальних операцій в операціях на Чорному морі.

Combat Boat 90 / Stridsbåt 90

Combat Boat 90 (CB90) — це військовий швидкісний броньований десантний корабель, розроблений шведською компанією Dockstavarvet, що входить до складу Saab.

Цей катер призначений для швидкої доставки десантних груп, проведення ударних операцій, берегової охорони та патрулювання, підтримки спеціальних операцій.

Його також можна використовувати для розвідки, мінування акваторій, спостереження та збору розвідданих. Для останнього на борту встановлена локаційна РЛС.

Катер здатен нести до 21 десантника у повному бойовому спорядженні або вантажі до 4,5 т. Десант розміщується у центральній частині катера під рубкою та під час висадки спішується через носову рампу. Завдяки малій осадці катер може виходити на непідготовлений берег.

Шведський бойовий десантно-штурмовий катер CB90

CB90 озброєний трьома турелями, що розміщені позаду рубки та по одній на кожному борту. В них може бути встановлений великокалібрений 12,7-мм кулемет Browning M2HB або ж 40-мм автоматичний гранатомет.

Крім того, для проведення ударних або диверсійних місій катер може бути озброєний легкими протикорабельними ракетами RBS 17 SSM (Hellfire), а також перевозити чотири морські міни вагою 2,8 т або шість глибинних бомб.

Бойовий катер оснащений двома дизельними двигунами потужністю 600 кВт та двома водометними рушіями, котрі дозволяють виконувати різкі маневри та розвивати швидкість до 45 км в мілководних прибережних водах.

Катери такого класу чудово підходять для доставки українських диверсійних підрозділів через Чорне море на Кримський півострів завдяки своїм морехідним характеристикам та місткості.

Варто зауважити, що російські збройні сили та спеціальні служби мають на озброєнні їх ліцензійну копію, що відомі як катери проєкту проєкту 03160 “Раптор”. Вони неодноразово знищувались українськими Силами оборони в ході російсько-української війни.

Gruppbat

Легкий допоміжний катер Gruppbat це є одним із найменших катерів ЗС Швеції. Він призначений для швидкого переміщення малих піхотних груп по воді на річках або в морі для руху в межах архіпелагу.

Він призначений для доставки восьми повністю споряджених піхотинців, а також супутнього обладнання на короткі відстані. Завдяки осадці лише в 30 см він здатензаходити у мілкі бухти, куди не можуть дістатися інші човни.

При своїх скромних габаритах катер оснащений двигуном потужністю 230 кінських сил, що здатен розігнати борт до максимальної швидкості у 55 км/год.

Gruppbat не призначений для ведення бою, тому на борту відсутні турелі з озброєнням. Єдиним вогневим засобом, який можна застосувати, є стрілецька та будь-яка групова зброя, яку мають солдати на борту.

Найкращим місцем для їх застосуванням на українському театрі бойових дій було б Дніпро, де для пітримки плацдарму на лівому березі Херсонщини активно застосовується такий тип техніки. У той же час через свої малі розміри Gruppbat не підходять для операцій у відкритому морі.

Військова допомога Європа Світ Україна Швеція Швидкісні катери