fbpx
Україна перейматиме досвід Хорватії у розмінуванні території

Україна перейматиме досвід Хорватії у розмінуванні території

Балкани Європа Розмінування Світ Хорватія

Україна перейматиме досвід Хорватії у розмінуванні території по обидві лінії зіткнення на Донбасі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Посольство Республіки Хорватія в Україні організувало для українського міністерства семінар «Військово-технічна співпраця між Хорватією та Україною у механічному розмінуванні: досвід, статус та можливості».

Учасники заходу констатували, що східні регіони України критично забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами.

Так, тільки на підконтрольній українському уряду території поблизу лінії дотику у Донецькій та Луганській областях близько 7 тисяч квадратних кілометрів земель забруднено мінами. Ще близько 15 тисяч квадратних кілометрів заміновано на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, – йдеться у пресрелізі щодо об’ємів майбутньої роботи

Відтак, в рамках семінару будо наголошено, що Україна одна з найбільш забруднених мінами країн поряд з Афганістаном та Сирією.

Від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України участь в семінарі взяв державний секретар Костянтин Ващенко та представники Директорату реінтеграції та гуманітарного розмінування.

Серед інших учасників семінару були представники Міністерства оборони України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту, Асоціації саперів України, міжнародних організацій ОБСЄ, Halo Trust, FSD.

Один з презентаційних слайдів по досвіду розмінування Хорватії

Саме тому Мінреінтеграції зацікавлено використовувати досвід Республіки Хорватія в розмінуванні та очищенні території від вибухонебезпечних предметів. Про поглиблення ефективної співпраці між двома країнами йшла мова і в рамках нещодавнього візиту Віцепрем‘єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова до Хорватії.

Метою візита Олексія Резнікова було ознайомлення з досвідом Хорватії у питаннях деокупації та безпечної реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Мінреінтеграції нині займається на Донбасі просвітницькою діяльністю щодо мінної небезпеки. У школах регіону розповсюджується навчальна література для дітей та методичні посібники для вчителів про мінну небезпеку.

Також проводяться інформаційні кампанії щодо цього серед місцевого населення Донецької та Луганської областей.

Балкани Європа Розмінування Світ Хорватія