fbpx
Україна заперечила заяву Росії про знищення 6 РСЗВ HIMARS

Україна заперечила заяву Росії про знищення 6 РСЗВ HIMARS

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією РСЗВ Україна

Російським окупантам не вдалося знищити жодну установку HIMARS, попри те, що у Росії повідомили про знищення шести цих РСЗВ.

Про це повідомив командувач оперативного командування “Південь” генерал-майор Андрій Ковальчук в інтерв’ю виданню Tabletmag.

За його словами, ЗСУ ще не мали втрат систем M142 HIMARS, що демонструє, наскільки добре українські воїни швидко навчилися їх використовувати.

Навіть американці були здивовані тим, наскільки ефективно ми використовуємо системи. Тому, що кожна ракета влучає в ціль. Кожна ракета знищує міст або склад боєприпасів. Наші союзники також побачили величезну економічну ефективність у тому, як ми використовуємо ракети“, – заявив Ковальчук.

Андрій Ковальчук та журналіст видання Tabletmag. Серпень 2022. Україна. Фото: Tabletmag

Нагадаємо, станом на початок серпня офіційно кількість РСЗВ HIMARS на озброєнні військових України досягла 16 систем.

Заява Росії

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що російські військові знищили 6 американських реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS.

За словами Шойгу, також знищено понад 200 ракет, які застосовуються для даних РСЗВ.

Російський міністр також розповів про знищення 33 гаубиці М777 та 5 протикорабельних ракетних установок “Harpoon”.

Попри заяви Міноборони РФ, станом на початок серпня 2022 року, російська сторона не представила жодного доказу, яке б підтверджувало знищення РСЗВ HIMARS або ПКР “Harpoon”.

Розвідка для HIMARS

Заступник начальника Головного управління розвідки генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що Велика Британія та США допомагають українській розвідці поповнювати банк цілей для ударів високоточною зброєю.

Вадим Скібіцький. Фото: ЗМІ України

На питання, як поставлені США РСЗВ M142 HIMARS настільки точно націлюються на російські склади та штаби, Скібіцький сказав, що “в цьому випадку ми використовуємо інформацію в режимі реального часу”. Представник розвідки наголосив, що США не надають пряму інформацію для націлювання, оскільки це могло б підірвати аргументи Вашингтона, що вони не є безпосередніми учасниками війни.

Я не можу сказати вам, чи ми використовуємо [безпосередньо] британські та американські супутники, але у нас є дуже хороші супутникові знімки“, – сказав він.

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією РСЗВ Україна