fbpx
Україна та Литва спільно вироблятимуть дрони

Україна та Литва спільно вироблятимуть дрони

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Литва ОПК Україна

Литва готова підтримати промисловий проєкт і допомагати Україні з технологіями для безпілотників.

Ключовою темою перемовин міністрів закордонних справ України і Литви стало спільне виробництво дронів.

«У Литви є технології, у нас є можливості масштабування виробництва. Це була ключова тема. Є чітке розуміння, що, як і коли робити, щоб українсько-литовське співробітництво у виробництві дронів у найкоротші терміни дало максимальний результат», – зазначив Кулеба.

Темами перемовин також було питання заморожених російських активів, санкцій і «всього того, що потребує дієвих рішень» та вступ України до НАТО і ЄС.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Литва може швидко почати виробляти деталі для комплектування дронів, необхідних для ЗСУ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Січень 2024. Україна. Фото: МЗС України

«Ми можемо розпочати виробництво комплектуючих того, що необхідно на полі бою, зокрема того, що буде необхідно для виробництва дронів. Ми говоримо спочатку про обмежену кількість, але я думаю, що це може відбутися дуже швидко», – відзначив Ландсбергіс.

Литва готова допомагати будь-якому бізнесу в будь-якій галузі, який готовий до цього долучатися, зазначив міністр.

Україна також налагодила спільне виробництво дронів із Великою Британією, посол Королівства назвав спільне виробництво дронів одним із найперспективніших напрямків співпраці з Україною.

Раніше у Литві заявили про готовність України «частково» перенести виробництво дронів на територію їх країни.

Даний крок розглядається, як «взаємовигідна співпраця та підготовка західних сусідів до можливих військових загроз».

Габріелюс Ландсбергіс. Фото: RFE

«Можна говорити і про спільне виробництво. Схоже, українці зацікавлені в можливому перенесенні частини виробництва до Литви. З нашою допомогою, ну і, можливо, частково для себе, якби ми змогли забезпечити їх необхідними дронами», – розповів очільник Міністерства зовнішніх справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Нагадаємо, у січні «Укроборонпром» розпочав співпрацювати з чотирма оборонними компаніями Литви, які спеціалізуються на розробці оптичних систем та систем радіоелектронних перешкод.

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Литва ОПК Україна