fbpx
Україна та Словаччина створять 155-мм САУ

Україна та Словаччина створять 155-мм САУ

Артилерія Європа ОПК САУ Світ Словаччина Співпраця Сусіди Україна

Україна та Словаччина домовилися про спільну розробку самохідної гаубиці калібру 155 мм.

Про це повідомляє словацьке видання Denník E.

Мета цієї співпраці – адаптація словацької самохідної гаубиці Eva до українських вимог та інтеграція технічних рішень від українських партнерів.

У виданні зазначають, що партнерами у створенні нової САУ зі словацького боку виступає державна компанія Konstrukta Defence, а з українського – Краматорський завод важкого верстатобудування, який виготовляє власні гаубиці.

«Наша мета в тому, щоб побудувати функціональний прототип нової гаубиці протягом одного року», – говорить директор Konstrukta Defence Александр Гурський (Alexander Gurský).

Обидві компанії вже підписали меморандум про співпрацю. Це також підтвердив директор Краматорського заводу важкого верстатобудування Віталій Загудаєв. Компанії також домовилася про інші види спільної діяльності, пише словацьке видання.

«У Konstrukta Defence ми знайшли хорошого та надійного партнера, з яким розвиваємо проєкти у сфері мінометів, боєприпасів, модернізації проєкту «Богдана», а також у розробці нової 155-міліметрової гаубиці», — сказав Загудаєв.

За словами Александра Гурського, співпраця почала розвиватися через те, що українці задоволені словацькими гаубицями Zuzana 2, які ЗСУ замовили влітку 2022 року. Остання з них прибула до України у січні 2023 року. У цій співпраці народилася ідея побудувати абсолютно нову гаубицю, у яку кожна зі сторін вклала би максимум своїх можливостей і технічних рішень.

У виданні Denník E наголошують, що поки це лише плани, які можуть не реалізуватися. Одним з ризиків називають вибори у Словаччині, які відбудуться у вересні. На них можуть виграти політичні партії, які обіцяють припинити військову підтримку України. Навіть комерційна співпраця в оборонній сфері з Україною може бути для них неприйнятною.

Однак директор Konstrukta Defence Александр Гурський зазначив, що великі збройові проєкти зазвичай тривають навіть після можливої зміни уряду. Він вважає розробку словацько-української гаубиці дуже багатообіцяючою,
що було би ганьбою для всієї словацької оборонної галузі, якби хтось її штучно гальмував.

«Проєкт з українськими партнерами — це величезна можливість для всієї нашої збройової промисловості, яка або занепадає з 1989 року, або стояла на місці», – додає керівник держкомпанії.

САУ Eva – 155-мм гаубиця на шасі Tatra 6×6 або 8×8. Артилерійська установка обслуговує екіпаж з трьох осіб. Гаубиця оснащена автоматичною системою заряджання та містить 12 готових до стрільби снарядів, ще 12 додаткових снарядів перевозяться на шасі.

Артилерія Європа ОПК САУ Світ Словаччина Співпраця Сусіди Україна