fbpx
Україна запросила експертів ООН для підтвердження походження іранських дронів

Україна запросила експертів ООН для підтвердження походження іранських дронів

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран ООН Україна

Україна запросила експертів ООН для перевірки походження дронів-камікадзе, які Росія використовує для нападу на українську інфраструктуру.

Про це йдеться у листі посла України в ООН Сергія Кислиці до Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша, повідомляє “Голос Америки”.

Україна наполягає на тому, що безпілотники саме іранського виробництва, а їхній експорт є порушенням резолюції Ради безпеки ООН 2231. У цьому документі йдеться про ембарго для Ірану на експорт певних видів озброєння без погодження з Радбезом ООН.

Наприкінці серпня 2022 року безпілотні літальні апарати (БПЛА) серій Mohajer і Shahed були передані з Ірану до Росії. Україна вважає, що це, ймовірно, частина плану Ірану: експортувати сотні БПЛА до Росії. Параграф 4 додатку Резолюції Ради Безпеки ООН 2231 забороняє передачу з Ірану всіх предметів, матеріалів, обладнання, товарів і технологій, викладених у додатку S/2015/546, якщо це не схвалено Радою Безпеки в кожному окремому випадку“, – зазначається в листі.

Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

Сергій Кислиця підкреслює, що обидва види безпілотників, які отримала РФ, мають параметри забороненої для експорту зброї.

Також він додав, що дрони Mohajer виробляє компанія Qods Aviation, на яку поширюється положення Резолюції 2231 про замороження активів.

Усі держави зобов’язані заморозити кошти або фінансові активи визначених організацій“, – пише український представник при ООН.

При цьому Іран продовжує заперечувати постачання Росії безпілотників для нападу на Україну.

Нагадаємо, МЗС України направило офіційну ноту до Ізраїлю з проханням надати Україні засоби протиповітряної оборони. При цьому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслив, що дії Ірану мали б спонукати ізраїльську сторону надати Україні необхідний захист.

Нагадаємо, журналісти Reuters повідомили, що Іран та Росія мають угоду про подальше постачання безпілотників. Крім того, сторони домовилися про постачання балістичних ракет малої та середньої дальності Fateh-110 і Zolfaghar.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран ООН Україна