fbpx
Українські артилеристи показали гаубиці M119A3

Українські артилеристи показали гаубиці M119A3

M119 Артилерія Війна з Росією Україна

Артилеристи 67 механізованої бригади опублікували перші фото застосування легких 105-мм гаубиць M119A3.

Фото оприлюднила пресслужба 67 окремої механізованої бригади ЗСУ.

Ці гаубиці передали Сполучені Штати в рамках міжнародної військової допомоги. Загалом, в рамках програми, США планує передати 72 артилерійські установки цього типу.

Підготовка до передачі цих артилерійських систем розпочалась ще влітку, проте кадри їхнього активного застосування у ЗСУ з’явились тільки зараз.

Хоч Україна й отримала найсучасніший варіант гаубиць М119, проте з них перед відправленням демонтували цифрові блоки управління вогнем, блоки інерціальної навігації та балістичні комп’ютери.

Такі заходи, імовірно, зумовлені відсутністю в Україні американської бойової системи управління тактичної ланки, в яку б можна було інтегрувати ці гаубиці.

Тим не менш, їхній функціонал може замістити стороннє українське програмне забезпечення типу АСУ “Кропива”.

Відомо, що українські артилеристи застосовують американські 105-мм активно-реактивні осколково-фугасні боєприпаси M927 для гаубиць M119.

Удосконалені американські 105-мм реактивні боєприпаси M927 кращі за стандартні снаряди M1.

Вони мають максимальну дальність ураження до 17 кіломерів, а це приблизно на 40-50% більше за функціонал ранніх М1, які можуть досягати цілей на відстанях до 11-12 кілометрів.

105-мм реактивні осколково-фугасні снаряди M927 для гаубиць M119 військових України. Серпень 2022. Україна. Фото: Ukraine Weapons Tracker

Використовувати нове озброєння із більшим радіусом ураження ворога та летальністю українські військові зможуть без необхідності модифікації гармати.

Бойова частина M927 містить 2,63 кг вибухової речовини. Боєприпас забезпечує збільшення летальності в зоні ураження до 80% порівняно зі стандартним снарядом M1.

M119 Артилерія Війна з Росією Україна