fbpx
Українські військові захопили російську БМП “Басурманин”

Українські військові захопили російську БМП “Басурманин”

58 бригада ЗСУ БМП-1 Бронетехніка Війна з Росією Втрати Росії Трофеї Україна

Українські військові захопили модернізовану російську БМП-1АМ “Басурманин” на Донеччині.

Про це повідомляє пресслужба 58 ОМБр.

Бійці 58 механізованої бригади в ході відбиття штурму окупантів захопили неушкодженою російську модернізовану БМП-1АМ.

Окупанти намагались наступати, проте наші [бійці] нормально відбились. Механік вискочив із [російської] БМП, машина доїхала, вперлась у дерево та залишилась цілою“, – розповідає військовий.

Фотографії цієї ж бойової машини, датовані початком жовтня 2023 року, вдалось знайти в мережі на сторінці одного з окупантів.

Захоплена БМП належала 37-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу РФ. На момент зйомки вона перебувала в районі Волновахи Донецької області.

В машині, окрім встановлених на заводі бортових протикумулятивних решіток, також була наварена на башту надбудова котра мала б захистити БМП від скидів з безпілотників. На кадрах військових “надбудова” на машині була пошкоджена, імовірно, внаслідок такого влучання.

За словами бійця 58 ОМБр, захоплена машина за кілька днів пройде технічний огляд, після чого посилить один з їх підрозділів.

БМП-1АМ “Басурманин”

БМП-1АМ – це оновлена ​​«Уралвагонзаводом» російська бойова машина піхоти, в якій для підвищення вогневої потужності було замінено оригінальну башту на бойовий модуль від БТР-82А.

Модуль БППУ (МБ2) оснащений скорострільною автоматичною гарматою 2А72 калібру 30мм та кулеметом ПКТМ калібру 7,62мм. Модуль бойової машини може оснащуватись тепловізором, однак він не завжди присутній.

Попри оновлення, балістичний та протимінний захист «Басурманина» лишився на рівні базової радянської БМП-1 та здатен витримати лише обстріл із кулемету калібру 12,7-мм у передній проекції та зі стрілецького озброєння по колу.

Важливими недоліками модернізованої БМП залишились вже класичний для радянської бронетехніки низький рівень комфорту та зручності десантування піхоти. Крім того, протимінний захист не здатен витримати наїзд на поширені на полі бою протитанкові міни.

58 бригада ЗСУ БМП-1 Бронетехніка Війна з Росією Втрати Росії Трофеї Україна