fbpx
Українських льотчиків протестують на JAS 39 Gripen

Українських льотчиків протестують на JAS 39 Gripen

JAS 39 Gripen Авіація Винищувач Навчання ПС ЗСУ Україна Швеція

Українські льотчики зможуть пройти тренування на шведських винищувачах Jas 39 Gripen.

Про це повідомив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

За словами Йонсона, кілька досвідчених українських льотчиків зможуть потренуватися на тренажерах і після цього випробувати Gripen безпосередньо.

Він уточнив, що йдеться про «ознайомчу програму».

«Це дає Україні основу для майбутніх рішень щодо оснащення своєї оборони. Вони інвестують у зміцнення своїх можливостей у довгостроковій перспективі», – сказав Йонсон.

Пол Йонсон. Фото з відкритих джерел

Місце і час навчання тримається в таємниці. Якщо навчання проходитиме у Швеції, то найімовірніше, у комуні Сутенес, де вже проходило навчання іноземних льотчиків.

Водночас Йонсон підкреслив, що шість ескадрилей JAS 39 Gripen, які зараз перебувають на озброєнні Сил оборони Швеції, потрібні країні для власних оборонних потреб.

Тому Швеція не може передати Україні жоден зі своїх винищувачів.

Український уряд неодноразово звертався по допомогу з винищувачами до кількох країн, зокрема і Швеції.

Запити були зроблені ще влітку 2022 року, а вже в лютому 2023 міністр оборони України Олексій Резніков висловив бажання отримати JAS 39 Gripen.

Винищувач JAS 39 Gripen шведських повітряних сил. 2022 рік. Фото: flickr.com

Цей багатоцільовий винищувач виробництва шведської аерокосмічної компанії Saab AB стоїть на озброєнні Швеції, Таїланду, Чехії, Угорщини, ПАР та Бразилії.

Проте наразі пріоритет для Швеції – посилення саме протиповітряної оборони України. Уряд Швеції вже передав Україні військову допомогу на суму близько мільярда євро та готовий продовжувати підтримку.

JAS 39 Gripen Авіація Винищувач Навчання ПС ЗСУ Україна Швеція