fbpx
Уряд Хорватії виділив кошти на розмінування України

Уряд Хорватії виділив кошти на розмінування України

Гуманітарна допомога ООН Розмінування Україна Хорватія

Уряд Хорватії виділив €1 мільйон Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) ООН, аби допомогти Україні розмінувати сільськогосподарські землі.

Про це йдеться на сайті Всесвітньої продовольчої програми Організації Об’єднаних Націй.

Угоду щодо надання допомоги підписали міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грлич Радман та директор ВПП ООН в Україні Метью Холлінгворт за присутності Юлії Свириденко.

«Ми високо цінуємо підтримку партнерів, які надають донорську та міжнародну технічну допомогу для проєктів із розмінування в Україні, зокрема Хорватії, яка має значний досвід у розмінуванні», – наголосила перша віцепрем’єрка-міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Зазначається, що внесок у розмірі €1 мільйон є найбільшим за всю історію пожертвувань Хорватії Всесвітній продовольчій програмі.

Кошти будуть спрямовані на підтримку спільного проєкту, який очолюватимуть ВПП ООН та Продовольча й сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй разом зі Швейцарським фондом розмінування, зазначили в організації.

Згідно із заявою, проєкт спрямований на обстеження українських сільськогосподарських угідь на наявність мін та інших вибухових об’єктів, їх розмінування та безпечне відновлення виробництва продуктів харчування у сільських громадах.

У ВПП ООН додали, що роботи із розмінування вже проводяться у Харківській області, а також повідомили про плани розширення програми на Миколаївську та Херсонську області.

В цілому наразі близько 30% території України заміновано. Україна є першою у світі за площею замінованих територій. Близько 174 тисяч квадратних кілометрів територій є потенційно небезпечними для життя й господарювання.

За останній час Україна збільшила кількість саперів, а окрім того, планується утворити професійні підрозділи розмінування в областях, де велися та ведуться бойові дії, а також збільшити підрозділи решти регіонів для утворення резерву сил і засобів.

Російські міни ПМН-4 на Херсонщині. Серпень 2022. Україна. Фото: Оперативне угруповання військ "Каховка"

Однак новостворені підрозділи потребують невідкладного оснащення спеціальною технікою та обладнанням, у першу чергу піротехнічними автомобілями для перевезення особового складу та транспортування вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, хорватська DOK-ING та данська Hydrema домовилися з українськими виробниками про локалізацію виробництва машин для розмінування в Україні.

Гуманітарна допомога ООН Розмінування Україна Хорватія