fbpx
Нова постанова уряду дозволить реалізувати постачання та обслуговування кораблів «Черкаси» та «Чернігів»

Нова постанова уряду дозволить реалізувати постачання та обслуговування кораблів «Черкаси» та «Чернігів»

ВМС України Україна Флот Чорне море Чорноморський флот шукач мін Sandown

Міністерство оборони України започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Уряд ухвалив постанову, яка дозволить залучити кошти, необхідні для реалізації проєкту щодо постачання та обслуговування двох протимінних кораблів «Черкаси» та «Чернігів» класу Sandown.

«Ці кораблі критично необхідні Україні для розмінування акваторії Чорного моря по завершенню повномасштабної війни, адже це сучасні протимінні кораблі такого класу. За оцінками експертів України та НАТО, операція з усунення мінної небезпеки у Чорному морі триватиме від 3 до 5 років, а рекомендованих морських шляхів та місць стоянки суден до 6 місяців, але без таких кораблів це може тривати довше», – прокоментував Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Поки що кораблі не можуть прибути у води України – це суперечить Конвенції Монтре 1936 року, яка забороняє проходження протоками Босфор і Дарданелли кораблів воюючих країн.

Нагадаємо, що на початку січня “Мілітарний” повідомляв, що Туреччина не дозволить двом британським тральщикам пройти транзитом через свої води в Чорне море для використання Україною.

Коли Росія розпочала вторгнення в Україну у 2022 році, Туреччина застосувала Конвенцію Монтре 1936 року, фактично заблокувавши прохід військових кораблів для обох сторін.

За словами президента, Туреччина неупереджено і ретельно виконує Конвенцію Монтре, щоб запобігти ескалації в Чорному морі.

Раніше, у грудні, повідомлялося, що британська компанія Babcock отримала трирічний контракт на підтримку і обслуговування тральщиків «Черкаси» та «Чернігів».

Контракт укладено після того, як компанія провела реконфігурацію та повторне введення кораблів в експлуатацію, щоб підготувати їх для Військово-морських сил України.

Компанія також заснувала ТОВ “Babcock Україна” і відкрила офіс в Україні, де спеціальна команда зосередиться на підтримці українських замовників і партнерів у галузі.

Цей крок ґрунтується на широких амбіціях компанії в центрально-східноєвропейському регіоні.

ВМС України Україна Флот Чорне море Чорноморський флот шукач мін Sandown